Jaké je národní jídlo Francie?

Jaké je národní jídlo Francie? 1

Foie gras je výrazem považovaným za synonymum luxusu a gurmánského užitku. Tento delikátní produkt pochází ze ztučnělých jater kachen a hus, které jsou podrobeny specifickému procesu krmení, známému jako gavage. Foie gras je výsledkem bohaté zemědělské tradice a je vysoce ceněn pro svou jedinečnou texturu a bohatou, něžnou chuť.

Ve Francii, zemi známé pro svou lásku k jídlu a tradici, je foie gras považována za národní kulturní a gastronomické dědictví. Francouzská kuchyně, která je nejen rozmanitá, ale také velmi inovativní, dala světu mnoho kulinářských skvostů, ale foie gras zaujímá zvláštní místo v jejím srdci.

Vysoce oblíbeným jídlem Francouzů je bœuf bourguignon, tradiční pokrm z hovězího masa dušeného v červeném víně a hovězím vývaru. Toto jídlo je klasickým příkladem francouzské „vysoké kuchyně„, přičemž jeho kořeny sahají do venkovských oblastí Burgundska.

Dalším oblíbeným a tradičním francouzským jídlem je coq au vin, doslova „kohout na víně“, který se ve skutečnosti většinou připravuje z kuřecího masa. Maso je marinované ve víně, poté se přidají kousky slaniny a maso se dusí s houbami a někdy i česnekem.

Pot-au-feu je další klasické francouzské jídlo. Jedná se o pokrm z dušeného hovězího masa a zeleniny, který je obdobou španělských cocidos a portugalského cozido.

Cassoulet je kaloricky bohaté jídlo z bílých fazolí a různých druhů masa, včetně vepřového, husího a kachního, které se pomalu vaří ve velké keramické míse.

Steak frites je velmi oblíbené a jednoduché jídlo, které se skládá z perfektně uvařeného steaku podávaného s hranolky. Dalším populárním pokrmem je steak au poivre, steak s pepřovou omáčkou, připravovaný většinou ze svíčkové.

Jedním z nejznámějších pokrmů Francie jsou šneci, které se podávají obvykle jako předkrm. Tento pokrm je připravován ze specifických druhů hlemýžďů, kteří jsou nejdříve zabiti, očištěni a poté vařeni s česnekovým máslem, kuřecím vývarem nebo vínem.

Žabí stehýnka jsou další dobře známou specialitou francouzské kuchyně, která se podává jako hlavní chod. Jejich chuť je často přirovnávána ke kuřecímu masu.

Ve všech těchto jídlech se odráží bohatá kulinářská tradice a kreativita Francie, která je důvodem, proč je francouzská kuchyně považována za jednu z nejlepších na světě.