Pokud jste si někdy říkali, co mají společného – a jak se od sebe liší – španělská a mexická kuchyně, bude to tím, že obě mají hodně společného. Pokud Vás tedy zajímají rozdíly mezi španělskou a mexickou kuchyní, zde se dozvíte více.
Španělská kuchyně
Španělská kuchyně je evropská kuchyně a podobá se také americké. Všechny používají stejný typ masa včetně kuřecího, rýži, a podobnou zeleninu, jako jsou rajčata a papriky. K tradičním španělským pokrmům patří paella (rýže, mořské plody, klobása), chorizo (vepřová klobása), gazpacho (rajčatová polévka) a tortilla espanola (bramborová omeleta).
Mexická kuchyně
Mexická kuchyně používá různé druhy masa, jako je hovězí, vepřové a kuřecí, a různou zeleninu, např. zelený salát, cibuli a rajčata. K tradičním mexickým pokrmům patří enchiladas (maso nebo sýr zabalený v tortille), tacos (otevřené kukuřičné tortilly s masem) a tamales (jídlo z kukuřičné mouky připravované v kukuřičném listu v páře).
Podobnosti mezi španělskou a mexickou kuchyní
- Existuje mnoho podobností mezi španělskou a mexickou kuchyní, například používají řadu stejných surovin. K nejrozšířenějším ingrediencím v obou patří sýr, vejce, rýže, fazole, kukuřice, kapie a čili papričky.
- Tortilly jsou známé v obou kuchyních. Tortilla znamená španělsky „ručník“ a v mexické kuchyni bylo označení odvozeno od indiánských chlebových placek torta, do kterých se balilo připravené jídlo „jako do ručníku“. Oproti tomu španělská tortila je vlastně omeleta.
- Další běžná ingredience v obou kuchyních jsou mandle; používají se do mnoha dezertů, jako je flan cake nebo frangipani cake.
- Španělská i mexická kuchyně používají chorizo, ostrou klobásu z vepřového masa, která je velmi oblíbená v pokrmech spolu s masem a restovanou zeleninou. Do těchto pokrmů se používá šafrán coby koření a mořské plody, jako jsou škeble a slávky.
Rozdíly mezi španělskou a mexickou kuchyní
- Španělská a mexická kuchyně se překrývají, ale také se v mnoha věcech značně liší. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že španělské pokrmy jsou méně pikantní než mexické. Španělské bývají vydatnější a často obsahují vepřové maso, kuřecí maso či mořské plody. Mexické pokrmy jsou méně syté; např. obvykle nenajdete jídlo, které se skládalo z polévky či salátem a předkrmu s rýží a fazolemi, tak jako ve Španělsku.
- Další rozdíl mezi španělským a mexickým jídlem spočívá v ingrediencích a přípravě. Ve Španělsku se na vaření používá olivový olej, zatímco v Mexiku vepřové sádlo. Kromě toho se rajčata používaná v mexické kuchyni liší od těch ve Španělsku.
- Mexické pokrmy často obsahují různou zeleninu na rozdíl od španělských, které používají jeden druh, např. brambory či lilek.
- Mexická kuchyně zahrnuje pokrmy, jako je tacos, enchiladas, burritos, quesadillas, tamales, tortas (velký sendvič) a tostadas (otevřená tortilla obložená masem či sýrem).
- Oblíbeným jídlem ve Španělsku je paella, rýžové jídlo se zeleninou, klobásou chorizo, kuřecím masem nebo škeblemi (almejas). Paella je obvykle podává k obědu či večeři. Podobá se italské kuchyni díky vaření rýže s dalšími ingrediencemi namísto přípravy v páře.
- Španělská kuchyně patří k nejzdravějším na světě. Je bohatá na zeleninu, ryby a ovoce, takže pokud se budete držet tradičních pokrmů, při svém pobytu ve Španělsku také prospějete svému zdraví.