Nepřipálené, nejsou zkažené a přitom zapáchají na sto honů. Připomínají zpocené ponožky, které jste po běhu zapomněli do dalšího rána v teniskách. Pokud již z té představy máte žaludek jako na vodě, tak ještě přitvrdíme. Představte si, že to musíte dát do pusy a spolknout. Žádné výmluvy.
Surströmmingu
Název tohoto jídla se ani nepřekládá a znají ho po celém světě. Ve Švédsku velmi oblíbené, ale všude jinde vyvolává prudké záchvaty zvracení už jen otevření konzervy.
U fermentovaných sleďů, to by nebylo to nejhorší, ale konzervují se pouze čistou solí v pokročilém stádiu rozkladu. Ti, co se jim tato plechovka rybiček dostala pod nos říkají, že smrdí jako zkažené vejce, ocet, zatuchlé máslo a hnijící nohy. Jde pravděpodobně o nejsmradlavější jídlo na světě.
Kiviak
Pochoutka, nebo spíše nechutnost z Grónska. Kvasit se dávají na několik měsíců malé mořské ptáky jménem alka, připomínající racci. Aby to bylo ještě morbídnejšie, proces kvašení probíhá ve vaku z tulení kůže, který se na sedm měsíců utěsní tukem a zakope pod zem. Následně se fermentované maso loupe přímo z mrtvých a zkvašených tělíček.
Není to příjemný ani voňavý pohled. Jíst Kiviak je jak stát se Hanibalem z Mlčení jehňátek.
Kimchi
Když se řekne fermentace, máte záruku, že výsledek nebude jako luxusní parfém. Kimchi je fermentovaná, tedy zkvašená zelenina, která se ve velkém podává dokonce i na snídani jako příloha k jídlům. V našich zeměpisných šířkách můžete náznaku takového jídla najít u kvašeného zelí, nebo okurkách, ale údajně jde jen o slabý odvar toho, jak umí vykroutit nos Kimchi. Probere vás intenzivněji než ranní sprchování v ledové vodě.
Natto
Extrémně slizké kvašené fazolí, které jsou doma v Japonsku. I domácí jejich často umí jíst jen se zacpaným nosem. Tento pokrm je výživově nesmírně nabitý, ale ne každý dá v tomto případě přednost vlastnímu zdraví. Podávají ho na hromádce rýže a je tak slizký, že se dá jíst hůlkami jen s kousky rýže.
Hákarl
Kvašené žraločí maso je velkou specialitou a je málo pravděpodobné, že ho seženete jinde než na Islandu. Někteří ho milují, jiní nedokážou spolknout. Zápach je čpavkový, připomíná údajně mrtvou kočku v rozpáleném sídlištním kontejneru. Smrad se přirozeně promítá i do úst. Najít si cestu k této delikatese trvá roky. Určitě to není láska na první pohled.
Limburger
Sýry mají své specifické pachy, ale tím nejsmradlavějším z nejsmradlavějších by měl být Limburger. Vytvářený speciální bakterií, která se podepisuje pod lidský tělesný pach. Někteří tvrdí, že smrdí po zpocených ponožkách, jiní, že po neumytém podpaží, nebo nevyměněných slipech. Na stole je určitě lahůdkou …