Většina návštěvníků Švýcarska alespoň jednou ochutná tradiční švýcarský pokrm fondue (název pochází z francouzského slovesa „fondre“, což znamená „rozpouštět“). Zde se dozvíte, jak správně pokrm konzumovat, a kde ho seženete.
- Hlavním francouzským příspěvkem švýcarské kuchyni je hrnec mazlavého rozpuštěného sýra postavený doprostřed stolu a pomalu zahřívaný, zatímco strávníci si do něj namáčí kostky chleba s kůrkou napíchnuté na dvouzubé vidličce na fondue.
- Klasické fondue se připravuje ze sýrů Emmental a Gruyère rozpuštěných v bílém víně a/nebo skleničce třešňovice (kirsch). Fondue moitié-moitié („půl na půl“) používá sýry Gruyère a Vacherin Fribourgeois, zatímco savojské fondue (fondue savoyarde) stejné díly sýrů Comte, Beaufort a Emmental.
- Tradičně se jedná o zimní jídlo a Švýcaři ho jedí pouze, dokud je venku sníh; návštěvníci ho však mohou jíst kdykoli v roce.
- Pokud Vám kousek chleba namočený v sýru spadne, Vaším úkolem bude koupit další rundu pití, anebo – pokud budete v Ženevě – Vás hodí do jezera!
- Pití vody k fondue prý způsobuje nepříjemné bolesti břicha, protože voda sráží teplý sýr v žaludku. I když to nemusí být pravda, není na škodu si objednat místní bílé víno, jako je Fendant z regionu Valais.
- Pokud byste se cítili přejezení, hoďte do sebe trou normand („normanskou díru“), skleničku silného alkoholu, často to bývá jablečná kořalka Calvados; říká se, že alkohol „vypálí“ trochu místa v žaludku.
Kde můžete dostat fondue
Jistě teď také toužíte jídlo ochutnat. Pokud se Vám nepodaří sehnat místního, který by vás pozval domů na hrnec sýra, zde uvádíme přehled některých restaurací, kde mají fondue na jídelním lístku:
- Adler Swiss Chuchi, Curych – je sice především zaměřená na turisty, podává však velmi slušné verze klasických švýcarských pokrmů
- Engiadina, Sv. Mořic – podnik vyhledávaný místními a proslulý svým fondue
- Fribourger Fondue Stübli, Curych – útulné místo, jedna ze tří poboček ve městě
- Le Dezaley, Zürich – zastrčená restaurace je považována za jedno z nejlepších míst, kde můžete ochutnat fondue
- Café du Vieil Ouchy, Lausanne – prosté, ale kouzelné místo s fondue
- Whymper Stube, Zermatt – fondue včetně variant používajících sýr gorgonzola a hrušky
- Le Mazot, Bern – útulný podnik nabízí poloviční porce fondue pro ty, kdo ho ochutnávají poprvé
- Pinte de Pierre-à-Bot, Neuchatel – známý 20 druhy fondue