Do Karibiku se vydalo během staletí mnoho návštěvníků z různých kontinentů, z nich většina zůstala a vytvořila velkolepý rodokmen. Jedna z oblastí, kde jsou tyto kulturní vlivy nejvíce patrné, je kuchyně oblasti.
Ostrovy v Karibiku byly předmětem sporů a bojů mnoha evropských mocností, k nimž patřili především Britové, Francouzi a Španělé. Ti všichni (a jejich kulinářské tradice) sehráli svoji roli při formování mnohonárodnostní kuchyně karibské oblasti, jaká je dnes. Karibská kuchyně je fúzí africké, domorodé americké, evropské, indické, blízkovýchodní a čínské kuchyně. Svým dílem přispěli také původní obyvatelé Karibiku. Když sem v roce 1493 dorazil Kryštof Kolumbus, Španělé zavedli potraviny, jako jsou kokosové ořechy, různé druhy cizrny, zelený koriandr, lilek, cibule a česnek. Na ostrovy později přišli další evropští kolonisté, především Portugalci, Holanďané, Dánové, Britové, Francouzi a Švédové, kteří zde zanechali svoji stopu; mimo jiné sem přinesli potraviny, jako jsou pomeranče, limetky, manga, rýže a káva.
Karibská kuchyně má typickou chuť a bohatou historii. Pro odhalení jejích tajemství je třeba nejprve uvést základní potraviny a ingredience, což je rýže, plantainy (zeleninové banány), fazole, maniok, zelený koriandr, kapie, cizrna, rajčata, sladké brambory a kokosové ořechy. Jejich kombinace vytváří chutě tak pestré, jakovou barvy samotných ostrovů. Zvláštní kořenící tradice používaná v regionu je založena na zelených bylinkách a olejových marinádách zvaných mojo. K použitým ingrediencím může patřit česnek, cibule, papričky scotch bonnet, celerová nať, jarní cibulka a bylinky, jako je zelený koriandr, majoránka, rozmarýn, estragon a tymián. Mojo se používá na mnoho pokrmů a představuje jedno z hlavních tajemství karibské kuchyně. Karibská kuchyně obvykle neobsahuje mnoho oleje ani nepoužívá hloubkové smažení (fritování). K nejčastějším technikám patří rožnění, pečení nebo grilování. Maso bývá ošetřeno kořením na sucho (dry rub) nebo „na mokro“ marinováno s omáčkou mojo či ostrým kořením, jako v případě pokrmů Jerk. To je chuť charakteristická pro Jamajku a jedno z nejznámějších karibských jídel: kuře jerk. Při přípravě se nanese velmi ostrý suchý nebo mokrý „rub“ na kuře (nebo jiné maso). Po vstřebání vůní se maso udí a/nebo griluje k dokonalosti. Existuje přitom mnoho variant, na kterých se projevují vlivy od Afriky přes Portugalsko po Latinskou Ameriku, ale jamajská kuchyně jerk je všechny předčí.
Protože Karibik znamená především písčité pláže, azurové moře, temperamentní kulturu a teplé počasí, tradiční kuchyně v zemích omývaných Karibským mořem zahrnují mořské plody, kuřecí maso a steaky, ale ryby a mořské plody mají přední místo. Existuje obrovský výběr darů moře, takže je obtížné rozhodnout se, které jsou nejlepší. Podávají se grilované s máslem a česnekem, připravené v páře nebo vařené, a patří k nim langusta (korýš žijící v teplých vodách), raci a krevety. Lahůdku představují škeble: jedná se o různé velké mořské šneky často s krásnými lasturami. Vynikající smaženky se z nich připravují na Bahamách, Kajmanských ostrovech a v přístavech turistických lodí na všech ostrovech. Kromě toho se objevují v salátech, polévkách a dušených jídlech. Fazole a luštěniny, které mají vysoký obsah bílkovin a zasytí na dlouho, se dávají do snad každé polévky, rýžového pokrmu a dušeného jídla v karibské kuchyni. Červené a bílé fazole, cizrna, čočka, fazole černooká a další luštěniny se používají do polévek, dušených a rýžových jídel. Smaženky accra fritters, (připravené z namočené fazole černooké, která se rozmačká, ochutí pepřem a pak smaží) je jídlo západoafrického původu podobné blízkovýchodnímu falafelu. Sancocho je vydatný karibské dušené jídlo se zeleninou, hlízami a masem.
Kulinářská tradice na Kubě používá velké množství fazolí a luštěnin jako základ pokrmů. Jedním z pokrmů tradiční kubánská kuchyně je rýže congri, směs černých fazolí a rýže ochucená česnekem, cibulí, solí a kořením, které se předem osmaží v pánvi. V kubánské kuchyni převažuje kuřecí maso, ale o svátcích se konzumuje také hovězí. Kubánci žijící celá desetiletí v emigraci často touží po Arroz Con Pollo (kuře s rýží), což je zde nejoblíbenější „jídlo útěchy“. Zdánlivě jednoduché jídlo představuje lákavou směsici chutí, k níž přispívají rajčata, česnek, papriky a další.
Jedním z tajemství místní kuchyně je způsob, jakým se maso marinuje. Způsob vaření v karibské oblasti patří k nejzdravějším, protože nevyžaduje přidávání oleje či másla – to proto, že maso bývá marinováno předem. Maso se podává s vypečenou šťávou. K nejznámějším patří dušené kozí maso na ostrovech, jako je Aruba a Bonaire. Připravují z něj vydatný vývar, řídké dušené jídlo ochucené hřebíčkem a nazývané goat water („kozí voda“). Kouzelnou ingrediencí karibské kuchyně je kokosové mléko. Zapomeňte na používání husté smetany: krémovou konzistenci a chuť jídlům dává čerstvé kokosové mléko. To se připravuje s vyškrábané kokosové dužiny smíchané s vodou, takže pak během chvilky dodá pokmu „tělo“, chuť a texturu.
Jídlo je velmi důležitým aspektem mnoha rodinných tradic v karibské kultuře. Obyvatelé zemí, jako je Kuba, Portoriko, Jamajka a Trinidad (kromě dalších) stráví vařením podstatě více času než by mu dnes většina lidí ze Západu byla ochotna věnovat. Nepřekvapuje proto, že když navštívíte některou z etnických restaurací na Floridě, může se stát, že si obsluha udělá čas na to, aby Vám vysvětlila, co si chcete objednat (pokud byste měli otázky), nebo že se kuchař prochází mezi hosty a ptá se na jejich názor. Takže až budete příště chtít ochutnat něco nového, udělejte si čas na návštěvu pravé karibské restaurace a ochutnejte oblíbené pokrmy v menu, jako je ackee (časté v pokrmech s mořskými rybami, cibulí a pálivou paprikou), asopao (portorická polévka s kapary, olivami, hráškem, šunkou, kapiemi, cibulí, rajčaty, rýží a kuřecím masem), boniato (částečně sladké brambory pěstované v celém Karibiku, především na Kubě), curry/kari (pikantní a velmi kořeněná omáčka původem z Indie, velmi oblíbená ke kuřeti na ostrovech Tobago, Trinidad a Jamajka) nebo maniok (také kasava nebo juka, velmi chutný po usmažení, upečení nebo uvaření).