Pro ty, kdo cestují po světě a ochutnávají místní pokrmy, může být ošemetné najít rovnováhu mezi lehčí verzí a nezdravou požitkářskou hostinou. Od pouličního jídla a regionálních specialit až po luxusní možnosti, zde uvádíme přehled pokrmů různých kuchyní světa.
Zdravé a nezdravé pokrmy v různých zemích světa
Madrid, Španělsko
Nezdravé: churros
Když budete ve španělské metropoli dobrého jídla, jako první ochutnejte churros, španělský dezert ze smaženého těsta namáčený do horké čokolády. Dlouhé tenké a duté „koblihy“ se fritují dozlatova, podávají horké a chutnají výborně.
Doporučení: Chocolatería San Ginés
Pobyt v Madridu by nebyl úplný bez návštěvy Chocolatería San Ginés. Kavárna se může chlubit návštěvní knihou plnou slavných jmen, funguje od roku 1894 a stále podává milovníkům čokolády nekonečné porce churros. Ať už si ho dáte k snídani, jako svačinu nebo večerní chuťovku, zdejší churros stojí za to, abyste vyhradili datum v kalendáři pro návštěvu města.
Tokio, Japonsko
Zdravé: sushi
Plně ocenit tuto známou lahůdku můžete jen v dynamické japonské metropoli Tokiu, kde představuje formu umění a zároveň způsob života. Losos a tuňák mají vysoký obsah omega-3, takže sushi je zdravé především pro Vaše srdce, zatímco mořská řasa nori má vysoký obsah bílkovin a vlákniny, takže se jedná o skvělé jídlo, které uspokojí Vaše chuťové pohárky, aniž byste se museli bát kil navíc.
Doporučení: Manten Sushi Marunouchi
Zamiřte do Manten Sushi Marunouchi, kde najdete kvalitní sushi za rozumné ceny. Známá restaurace nabízí večeři omakase (menu šéfkuchaře) za 6000 jenů, skládající se z 9 malých talířků a výběru 13-15 sushi nigiri (podle produkce dne).
Londýn, Anglie
Nezdravé: roast dinner (nedělní pečeně)
Nedělní pečeně – roast dinner – je britská tradice a bývá považována za jedno z nejlepších „jídel útěchy“ ve Velké Británii. Typicky se podává v neděli a skládá se z pečeného masa (nebo jeho vegetariánské alternativy), yorkshirského pudinku, pečených brambor, nádivky, směsi zeleniny a husté šťávy z masa (úvodní foto).
Doporučení: The Pig and Butcher
Je to gastropub v Islingtonu v Londýně podávající především masitá jídla. Hosté by si měli rezervovat místo několik týdnů předem a přijít dostatečně hladoví a připraveni zvládnout štědré porce jídla jinak podávaného k nedělnímu obědu.
Hongkong, Čína
Zdravé: dim sum
Dim sum, což v překladu znamená „dotknout se srdce“, je kantonská lahůdka skládající se z řady pokrmů o velikosti jednohubek, kterou je nejlepší si dát s rodinou či přáteli u konvice čínského čaje. Pokud Vám záleží na zdraví, místo smažení lze použít přípravu v páře v napařovacích košících, ve kterých připravuje např. har gow („křišťálové krevetové knedlíčky“ zabalené v jemné průhledné vrstvě) nebo siu mai (nahoře otevřené knedlíčky plněné vepřovým masem a krevetami).
Doporučení: Fook Lam Moon
Restaurace Fook Lam Moon ve čtvrti Kowloon má historii dlouhou přes 70 let a je považována za jedno z nejlepších míst, kde můžete ochutnat tradiční kantonskou kuchyni. Doporučujeme har gow, pečené slané koláčky se žloutkem uvnitř a typické křehké smažené kuře.
New York City, USA
Nezdravé: mixed chicken and gyro platter (kuřecí gyros v rýžové placce)
Ať už jed o burgery, klínky pizzy za 1 USD nebo stánky s preclíky, New York bezesporu patří k nejlepším destinacím milovníky jídla nejen v USA.
Doporučení: The Halal Guys
Zvolte si kombinovaný talíř (Combination Plate) za 7,49 USD, kombinaci jemného mletého jehněčího a grilovaného kuřecího masa na kořeněné rýži basmati, se salátem coby přílohou a s typickou bílou & ostrou omáčkou. Je to kalorické, velmi syté a útěšné. Dejte si ho nejlépe na ráno po náročné noci.
Lima, Peru
Zdravé: ceviche
Příprava peruánského národního jídla je jednoduchá: syrová ryba, vymačkaná limetková šťáva a chilli papričky. Ceviche je přitom velmi chutné, takže přesvědčí i salátové fanatiky, kteří si mohou dát zdravější verzi, a je to skvělé jídlo na detox po několika nezdravých dnech.
Doporučení: La Canta Rana
V okrese Barranco se nachází La Canta Rana, mnohými považovaná za nejlepší místo, kde si dát ceviche a další pokrmy z darů moře. Doporučujeme ceviche guardia imperial, což je porce pro dva, a k tomu cancha serrana (pečené kukuřičné oříšky); nakonec si dejte skleničku pisca, alkoholického nápoje typického pro Peru.
Neapol, Itálie
Nezdravé: neapolská pizza
Neapolská pizza je definicí nezdravého a požitkářského. Ingredience vypadají přímočarý: základní těsto, domácí rajčata, čerstvá mozzarella, pár lístků bazalky a trocha olivového oleje. Ale když to vše pečete 60-90 sekund v troubě vytápěné dřevem – mamma mia, zázrak je na světě!
Doporučení: Concettina Ai Tre Santi
Typická restaurace v Neapoli podává tradiční neapolskou pizzu (od 5 EUR) spolu s řadou kreativních sezónních možností. Podívejte se po pizza-houskách Annarella plněných artyčoky a připravovaných třemi způsoby (vařením, pečením, smažením).