Pro ty, kdo cestují po světě a ochutnávají místní pokrmy, může být ošemetné najít rovnováhu mezi lehčí verzí a nezdravou požitkářskou hostinou. Od pouličního jídla a regionálních specialit až po luxusní možnosti, zde uvádíme přehled pokrmů různých kuchyní světa.
Nezdravé: churros
Když budete ve španělské metropoli dobrého jídla, jako první ochutnejte churros, španělský dezert ze smaženého těsta namáčený do horké čokolády. Dlouhé tenké a duté „koblihy“ se fritují dozlatova, podávají horké a chutnají výborně.
Doporučení: Chocolatería San Ginés
Pobyt v Madridu by nebyl úplný bez návštěvy Chocolatería San Ginés. Kavárna se může chlubit návštěvní knihou plnou slavných jmen, funguje od roku 1894 a stále podává milovníkům čokolády nekonečné porce churros. Ať už si ho dáte k snídani, jako svačinu nebo večerní chuťovku, zdejší churros stojí za to, abyste vyhradili datum v kalendáři pro návštěvu města.
Zdravé: sushi
Plně ocenit tuto známou lahůdku můžete jen v dynamické japonské metropoli Tokiu, kde představuje formu umění a zároveň způsob života. Losos a tuňák mají vysoký obsah omega-3, takže sushi je zdravé především pro Vaše srdce, zatímco mořská řasa nori má vysoký obsah bílkovin a vlákniny, takže se jedná o skvělé jídlo, které uspokojí Vaše chuťové pohárky, aniž byste se museli bát kil navíc.
Doporučení: Manten Sushi Marunouchi
Zamiřte do Manten Sushi Marunouchi, kde najdete kvalitní sushi za rozumné ceny. Známá restaurace nabízí večeři omakase (menu šéfkuchaře) za 6000 jenů, skládající se z 9 malých talířků a výběru 13-15 sushi nigiri (podle produkce dne).
Nezdravé: roast dinner (nedělní pečeně)
Nedělní pečeně – roast dinner – je britská tradice a bývá považována za jedno z nejlepších „jídel útěchy“ ve Velké Británii. Typicky se podává v neděli a skládá se z pečeného masa (nebo jeho vegetariánské alternativy), yorkshirského pudinku, pečených brambor, nádivky, směsi zeleniny a husté šťávy z masa (úvodní foto).
Doporučení: The Pig and Butcher
Je to gastropub v Islingtonu v Londýně podávající především masitá jídla. Hosté by si měli rezervovat místo několik týdnů předem a přijít dostatečně hladoví a připraveni zvládnout štědré porce jídla jinak podávaného k nedělnímu obědu.
Zdravé: dim sum
Dim sum, což v překladu znamená „dotknout se srdce“, je kantonská lahůdka skládající se z řady pokrmů o velikosti jednohubek, kterou je nejlepší si dát s rodinou či přáteli u konvice čínského čaje. Pokud Vám záleží na zdraví, místo smažení lze použít přípravu v páře v napařovacích košících, ve kterých připravuje např. har gow („křišťálové krevetové knedlíčky“ zabalené v jemné průhledné vrstvě) nebo siu mai (nahoře otevřené knedlíčky plněné vepřovým masem a krevetami).
Doporučení: Fook Lam Moon
Restaurace Fook Lam Moon ve čtvrti Kowloon má historii dlouhou přes 70 let a je považována za jedno z nejlepších míst, kde můžete ochutnat tradiční kantonskou kuchyni. Doporučujeme har gow, pečené slané koláčky se žloutkem uvnitř a typické křehké smažené kuře.
Nezdravé: mixed chicken and gyro platter (kuřecí gyros v rýžové placce)
Ať už jed o burgery, klínky pizzy za 1 USD nebo stánky s preclíky, New York bezesporu patří k nejlepším destinacím milovníky jídla nejen v USA.
Doporučení: The Halal Guys
Zvolte si kombinovaný talíř (Combination Plate) za 7,49 USD, kombinaci jemného mletého jehněčího a grilovaného kuřecího masa na kořeněné rýži basmati, se salátem coby přílohou a s typickou bílou & ostrou omáčkou. Je to kalorické, velmi syté a útěšné. Dejte si ho nejlépe na ráno po náročné noci.
Zdravé: ceviche
Příprava peruánského národního jídla je jednoduchá: syrová ryba, vymačkaná limetková šťáva a chilli papričky. Ceviche je přitom velmi chutné, takže přesvědčí i salátové fanatiky, kteří si mohou dát zdravější verzi, a je to skvělé jídlo na detox po několika nezdravých dnech.
Doporučení: La Canta Rana
V okrese Barranco se nachází La Canta Rana, mnohými považovaná za nejlepší místo, kde si dát ceviche a další pokrmy z darů moře. Doporučujeme ceviche guardia imperial, což je porce pro dva, a k tomu cancha serrana (pečené kukuřičné oříšky); nakonec si dejte skleničku pisca, alkoholického nápoje typického pro Peru.
Nezdravé: neapolská pizza
Neapolská pizza je definicí nezdravého a požitkářského. Ingredience vypadají přímočarý: základní těsto, domácí rajčata, čerstvá mozzarella, pár lístků bazalky a trocha olivového oleje. Ale když to vše pečete 60-90 sekund v troubě vytápěné dřevem – mamma mia, zázrak je na světě!
Doporučení: Concettina Ai Tre Santi
Typická restaurace v Neapoli podává tradiční neapolskou pizzu (od 5 EUR) spolu s řadou kreativních sezónních možností. Podívejte se po pizza-houskách Annarella plněných artyčoky a připravovaných třemi způsoby (vařením, pečením, smažením).
Samonivelační hmoty jsou klíčovým materiálem pro přípravu podkladů před pokládkou různých podlahových krytin, jako je…
Zážitkové dárky a poukazy se staly velmi populárním způsobem, jak obdarovat naše blízké. Představte si,…
Pokud se zajímáte o to, kolik stojí metro ve Valencii, je důležité si uvědomit, že…
Valencie, rozprostírající se na pobřeží Středozemního moře, je třetím největším městem Španělska a díky své…
Po příletu na letiště ve Valencii, které je oficiálně známé jako Letiště Manises, se návštěvníci…
Valencie, toto nádherné španělské město nacházející se na pobřeží Středozemního moře, je místem, které oplývá…