Zdravotníci ohodnotili čtyřicet populárních diet. Hledali nejzdravější.
Hledáte ideální styl stravování, které tělu dodá dostatek živin a prospěje linii? Zapomeňte na Dukanovu a keto dietu.
V každoročním hodnocení diet, který pro US News & World Report sestavuje panel zdravotních odborníků, totiž skončili na poslední příčce.
V konkurenci čtyřiceti populárních stravovacích metod se do první desítky nepropracovalo ani veganství, raw stravování či paleo dieta.
Přední místa žebříčku pro rok 2018 tak patří spíše vyváženým stravovacím plánům, které respektují přirozený životní styl člověka, než překombinovaným dietám.
Nejslabší hodnocené diety
Obě nejhorší hodnocené diety jsou založeny na velkém množství bílkovin a minimu cukrů.
Člověk se touto kombinací dostává do stavu ketózy, když tělo využívá jako zdroj energie i uložený tělesný tuk. Nedostatek cukru ve stravě však může vyvolávat únavu a závratě.
Zdravotníci v případě keto diety neocenili dlouhodobý efekt toho, že až 70 procent denního kalorického příjmu tvoří tuk. Denní příjem cukru by zas neměl být vyšší, než je zhruba ekvivalent jediného jablka.
Jelikož cukr obsahuje nejen ovoce, ale i pečivo, luštěniny a těstoviny, není jednoduché dietu dodržet.
Nejlepší ohodnocené diety
První místo žebříčku, podobně jako poslední, skončilo remízou. Zdraví nejvíce prospívají středomořská a DASH dieta.
Obě vítězné diety obsahují jídelníček bohatý na rostlinnou stravu. Zeleninu a ovoce doplňují celozrnné potraviny, ryby, luštěniny, ořechy a nízkotučné mléčné produkty.
Součástí středomořské diety je dokonce i každodenní sklenka červeného vína.
Principy DASH diety jsou podobně jednoduché, přičemž jejím cílem je zabránit vysokému krevnímu tlaku. Strava má obsahovat množství zeleniny, ovoce, a nízkotučných mléčných produktů. Omezit je třeba jídlo bohaté na saturované tuky i příjem soli.
Prvenství získala středomořská a DASH dieta i proto, že je jednoduché dlouhodobě je dodržovat. Třetí místo patří takzvanému Flexitariánství. V principu jde o vegetariánskou stravu, ke které je možné občas přidat maso.