Argentina je jeden z největších producentů vína na světě, s historií výroby sahající do dob, kdy sem v polovině 16. století Španělé poprvé přinesli vinnou révu. Zásadní roli hraje zdejší slunečné horské klima a poloha vinic ve vyšší nadmořské výšce, kdy 99 % argentinských vinařských regionů leží v koridoru kolem And na západním okraji země. Tato oblast (terroir) a mikroklima produkuje vysoce kvalitní hrozny s typickou chutí a nabízí spoustu míst, která mohou milovníci vína navštívit.
Mohli byste strávit měsíce poznáváním rozmanité vinařské scény v Argentině, ale nic nepředčí čas strávený přímo na vinicích. Budete-li mít k dispozici více jak týden, navštivte oblasti Mendoza a Cafayate, abyste získali dvě různé perspektivy vinařské scény v zemi. Budete-li mít týden či méně, soustřeďte se na Mendozu. A pokud pouze přistanete na 24 hodin v Buenos Aires, navštivte některé z vinných barů, jejichž počet stále roste, abyste ochutnali alespoň něco z toho, co země nabízí.
Nejlepší vinařské regiony v Argentině – kam se vydat a jak se tam dostat
Argentina je země, která produkuje především červené víno, s horkým suchým klimatem vhodným pro červené hrozny. Přední odrůdou v Argentině je malbec, který byl dovezen z Francie v polovině 19. století. K dalším červeným odrůdám v Argentině patří cabernet sauvignon, merlot, bonarda a rulandské modré (pinot noir). Pro Argentinu ikonický je květinový torrontés, ale produkuje také např. chardonnay, sauvignon blanc a rulandské šedé (pinot grigio). Vinařské regiony v Argentině leží na území o délce přes 2300 km (od měst Jujuy a Salta na severu po Chubut v Patagonii), takže zahrnují širokou škálu typů krajiny. Celkem je v Argentině 7 hlavních vinařských regionů: Mendoza, Salta, Neuquen, Rio Negro, Catamarca, La Rioja a San Juan. Nejznámější z nich je Mendoza, která tvoří zhruba 60 % výroby vína v zemi. Velká část vinic v Mendoze (s rozlohou více jak 300 000 ha) se soustřeďuje na produkci malbecu. Daleko na severu ležící Salta je vynořující se vinařský region, zatímco Cafayate je centrem výroby vína. Jeho extrémní terén a počasí (vinice ve vyšších nadmořských výškách, chladnější noci a slunečné dny) vytvářejí jedinečné podmínky pro výrobu vína.
Severní vinařské regiony: Cafayate a Salta
V severní Argentině naleznete nejpůsobivější a nejmalebnější vinařské regiony v zemi. Skalnaté vrcholy tvoří pozadí v odstínech purpurové, červené a zlaté svěže zeleným vinicím, které jsou posety starými kaktusy, a občas se tudy projde zatoulaná lama. Vinařské regiony v severní Argentině se soustřeďují kolem půvabného města Cafayate v samém srdci Calchaquí Valley. Salta, hlavní vstupní brána do Cafayate, je rušné město s pěknou koloniální architekturou, mezi kterou vynikají kostely kolem každého náměstí. Stojí za to strávit jednu či dvě noci v Saltě, abyste mohli zhlédnout místní folklorní představení (peña) a spatřit bleskem zasažené incké mumie v Muzeu vysokohorské archeologie. Tříhodinová cesta autem ze Salty do Cafayate Vás zavede hluboko do pohoří se surrealistickými formacemi a přírodními amfiteátry vynořujícími se ze skalnatého terénu. Město Cafayate je malé a malebné, takže ho snadno projdete pěšky, a představuje oázu řemesel, tradičních restaurací a butikových vinařství. Cafayate je domovem argentinské národní bílé odrůdy torrontés. Tu byste měli při své návštěvě Cafayate ochutnat na prvním místě, spolu s mnoha červenými odrůdami (jako je malbec, tannat a cabernet sauvignon), kterým se daří v těchto vysoko položených podmínkách.
Nejlepší vinařství v Cafayate
V Cafayate můžete navštívit desítky vinařství, z nichž mnohé jsou dobře dostupné z hlavního náměstí. K nejlepším patří malebné historické vinařství El Porvenir a moderní luxusní Piattelli winery, kde se rovněž můžete zúčastnit kurzu vaření ve vynikající restauraci. Za návštěvu stojí také Michel Torino (El Esteco) s fantastickými víny ze starých rév a s luxusním hotelem včetně spa. Výhledy na západ slunce nad vinicemi nabízí vinařství Finca Las Nubes v místní vesnici. Znalci vína by rovněž měli navštívit Muzeum vína v Cafayate, kde se dozví více o pěstování a výrobě vína v regionu. Skýtá panoramatické výhledy na údolí a informace o vinařské historii a kultuře v Cafayate.
Jak navštívit vinařství v Cafayate
Vinice jsou soustředěny na jednom místě pár kilometrů od Cafayate, takže dostat se z jedné na druhou je snadné. Návštěvníci se mezi nimi mohou pohybovat pěšky nebo si vypůjčit kolo a na něm cestovat mezi jednotlivými bodegas. Pokud Vám však šlapání na kole v kopcích kolem Cafayate připadá příliš namáhavé, můžete si také z půjčovny vypůjčit auto nebo cestovat taxi. Výhledy z okolních kopců jsou vynikající. V každém případě však nejprve zavolejte do vinařství (bodegas) v Cafayate, které chcete navštívit, abyste si ověřili, že má otevřeno a je možné si rezervovat návštěvu. Většina nabízí bezplatnou hodinovou prohlídku vinařství s ochutnávkami, ale pokud byste chtěli jít více do hloubky (nebo vypít více), měli byste zavolat předem a rezervovat si určitý čas. Kromě vína se zde také můžete vydat na čtyřhodinovou pěší túru k vodopádům Rio Colorado, kde budete procházet kaňony a horami s krásnými výhledy na Cafayate Valley dole.
Mendoza – srdce výroby vína v Argentině
V centru Argentiny leží 2 nejproduktivnější vinařské regiony v zemi, Mendoza a San Juan v oblasti Cuyo. Zde se soustřeďují více jak tři čtvrtiny produkce vína v Argentině. Region se po celý rok těší suchému slunečnému počasí a jeho vinice jsou napájeny vodou z ledovců v Andách, kterou svádí dolů řeky a systémy kanálů. Malbec je hlavní zdejší odrůda, které se daří ve vysokých polohách regionu. Také byste se měli podívat po odrůdách tempranillo, cabernet sauvignon a chardonnay. Město Mendoza je mekkou pro milovníky vína a jednou z velkých vinařských metropolí světa, s kosmopolitní atmosférou a moderními čtvrtěmi vysoko v andském podhůří. Na vinařské stezce v Mendoze můžete poznávat stovky vinařství, každé s vlastní zajímavou historií a často také s fantastickou restaurací. Ať už přicestujete do Mendozy letecky, autobusem nebo autem, v každém případě budete začínat v centru města nebo jeho okolí, které leží jen kousek na sever od hlavních vinařských regionů. Většina lidí se rozhodne ubytovat ve městě, které nabízí hojnost ubytování a živou scénu nočního života se spoustou restaurací a barů. Pokud se ale budete chtít vydat mimo civilizaci a máte pár dní navíc, přenocujte přímo ve vinařských regionech: ať už v nedalekých Chacras de Coria, Luján de Cuyo nebo Maipú, nebo dál v úžasném Uco Valley. Na návštěvu vinařských regionů v oblasti Mendoza budete potřebovat minimálně 2 dny.
Kam se vydat ve vinařské oblasti Mendoza
Maipú je nejvíce historický vinařský region v Mendoze a také leží nejblíže města, pouze 20 minut autem od centra. Výběr vinařství sahá od butikových rodinných podniků, jako je Carinae, až po největší argentinské vinařství Trapiche a zahrnuje působiště slavných vinařů, jako je Casa Vigil Alejandra Vigila nebo vynořující se kultovní klasika Ver Sacrum (kde pracují s méně známými odrůdami z údolí Rhony). Luján de Cuyo je považován za kolébku malbecu a je regionem, kde byste se měli zaměřit právě na argentinský malbec. Region Luján pokrývá větší vzdálenost, takže nabízí mnoho vinařství a snadno můžete strávit pár dní poznáváním jeho vinných stezek. V Lujánu rovněž najdete některé z nejlepších restaurací v Mendoze, jako je Ruca Malen, Casarena a Clos de Chacras. Pamatujte však na to, že většina vinařství v Luján de Cuyo vyžaduje rezervaci předem, proto nejprve zavolejte, abyste necestovali zbytečně. Uco Valley tvoří novou hranici vinařské scény v Mendoze a leží něco přes hodinu dále na jih směrem k horám. Díky větší vzdálenosti od Mendozy je méně navštěvováno než Luján de Cuyo či Maipú, ale stojí za to, abyste tam podnikli celodenní cestu. Také nabízí mimořádně dramatickou krajinu, s působivými horskými výhledy a pozoruhodnou architekturou vinařství. K hlavním destinacím patří „vinná katedrála“ Salentein, obří „ocelový klenot“ DiamAndes a moderní „betonový chrám“ Zuccardi; opět je klíčové mít rezervaci. Pokud byste se chtěli vydat o něco dál, zatímco budete v Mendoze, můžete zamířit na jih do tradičního vinařského regionu San Rafael. Zde můžete poznávat desítky vinařství, ale kromě toho přírodní atrakci představuje kaňon Atuel, zdejší obdoba Velkého kaňonu v USA. Jen 2 hodiny cesty na sever od Mendozy leží provincie a vinařský region San Juan, který nabízí další pohled na výrobu vína v Argentině. San Juan je rovněž proslulý svým větrem, takže přitahuje vyznavače windsurfingu a kitesurfingu k jezerům v horách.
Jižní vinařské regiony: Neuquén a Río Negro
Dále na jih může odvážný milovník vína navštívit tišší vinařské regiony Neuquén a Río Negro ležící na na okraji Patagonie. Hory jsou zde menší a vinařské regiony leží vedle říčního kaňonu, kde skvělá příroda navíc nabízí možnosti pěší turistiky a rybaření. Patagonští vinaři se zaměřují na merlot a rulandské modré (pinot noir) s trochou cabernet sauvignonu. Hlavní bílé odrůdy jsou sémillon a viognier. V regionu Rio Negro můžete navštívit vinařství Humberto Canale, největšího výrobce v oblasti s historickou vinicí založenou v roce 1909; dále Bodega Chacra specializující se na pinot noir a rodinné vinařství Bodega Miras nabízející víno sémillon. Poslední hranice argentinského vína dnes leží mezi hustými zelenými lesy a jezery s hojností ryb v provincii Chubut. Je to nejjižnější vinařský region v Patagonii s vinicemi patřícími k nejjižnějším na světě. Při silném větru, nízkých srážkách a chladnějších teplotách zdejší oblast (terroir) dává vinařům zajímavé výzvy. Je nutné cestovat dlouho a daleko, než se dostanete na malé plantáže v Chubutu, ale tato cesta se vyplatí. Můžete zkusit Weinert Patagonian Wines v El Hoyo de Epuyen a chardonnay v Paso del Sapo.
Argentinské vinařství považované za nejlepší na světě
Nejlepší argentinská vína
Bílé víno
Torrontés
Nachází se pouze v Argentině a je považován za národní bílou odrůdu. Je svěží, hladký a aromatický, s mírnou aciditou a broskvovými tóny. Najdete ho v celé Argentině, daří se mu ve vyšší nadmořské výšce (až do 3000 m).
Chardonnay
Druhá nejoblíbenější bílá odrůda, chardonnay, se prosadil v Argentině a v Chile v 90. letech 20. století, kde se mu daří v suchém chladnějším klimatu v regionu Uco Valley v nadm. výšce 1600 m. Při vysoké nadmořské výšce a maximální teplotě 28 °C v době sklizně je výsledné víno bohaté na minerály a svěžejší než krémovější, měkčí odrůdy pěstované v Napa Valley v Kalifornii, USA.
Červené víno
Malbec
Suchý malbec, plný nebo poloplný, je nejoblíbenější a nejrozšířenější argentinská červená odrůda. Roste převážně v hornatých regionech kolem Mendozy a je znám svojí vůní tmavého ovoce a kouřovou vůní. Prodává se za nižší cenu než jiné červené odrůdy, např. cabernet sauvignon či syrah.
Merlot
Této francouzské odrůdě, která patří k novějším a méně často pěstovaným odrůdám v Argentině, se dobře daří v chladnějších, výše položených regionech v Uco Valley a v Patagonii. Šťavnaté hrozny se silnou slupkou mají méně taninů a acidity, takže z nich vzniká lehké, hladké a šťavnaté víno s bohatou chutí černého rybízu. Často se používá do směsí na změkčení drsnějších taninů či acidity jiných odrůdách.
Cabernet Sauvignon
V Argentině najdete 3 typické formy cabernetu.
- Cabernet sauvignon z teplého klimatu – se vyrábí ve vyprahlém horském regionu kolem Mendozy v nadm. výšce 700-950 m, kdy nejstarší révu naleznete v historických okrscích Maipú a Luján de Cuyo. Suché a teplé klima pomáhá hroznům dozrát, takže vzniká aromatická intenzivní forma vína, plná a s vůní černého ovoce.
- Cabernet sauvignon z vyšší nadmořské výšky a chladnějšího klimatu – se vyrábí v horách v regionu Uco Valley v nadm. výšce 1000-1500 m. Horké dny a chladné noci v Uco Valley způsobují dlouhý cyklus cabernetu, kdy hrozny dozrávají pomalu, což dává charakteristickou přirozenou kyselost jinak aromatickému a intenzivnímu vínu.
- Severní cabernet sauvignon – se vyrábí v Calchaquí Valley v regionu Cafayate a Salta v nadm. výšce 1750 m. Chladnější klima vysoko položené pouště v horských regionech na severu země vytváří chudší cabernet s intenzivní chutí minerálů a s tmavě červenou barvou.