O brazilském víně

Když je řeč o Brazílii, víno asi nebude patřit k věcem, které by se Vám vybavily jako první. Tato jihoamerická země známá svými písčitými plážemi přitom až do nedávna tiše unikala pozornosti, přestože vyrábí kvalitní víno ve velkém. Takže pokud nevíte o brazilském víně prakticky nic, nejste v tom sami. Zde jsme shrnuli 10 nejdůležitějších věcí, které je třeba vědět o víně vyrobeném v Brazílii.

 

Vinařský průmysl v Brazílii je stále poměrně nový

Až do 90. let fungovala Brazílie s uzavřenou ekonomikou, takže brazilská vína neměla žádnou konkurenci; místní koupili cokoli, co v místě sehnali. Když se situace konečně změnila a do země se dostala kvalitní vína ze zemí, jako je Argentina a Uruguay, brazilští vinaři byli nuceni se snažit a vyrábět lepší vína, která obstojí v konkurenci. Teprve v posledních 20 letech se tak začal formovat vinařský průmysl v zemi.

 

Víno teče

Přestože je mladý, brazilský vinařský průmysl velmi usiloval dohnat svět. Brazílie je ve skutečnosti na 5. místě na jižní polokouli, pokud jde o velikost produkce vína, a to před známějším Novým Zélandem. Brazílii pokrývá 79 000 ha vinic, má více než 1000 vinařství (z nichž 90 % jsou malá rodinná vinařství) a více než 20 000 vinařských rodin, které produkují malé množství vína pro sebe nebo na prodej v komunitě.

 

Víno produkuje jen malá část Brazílie…  

Země je z velké části pokryta deštnými pralesy, ne vinicemi, takže nejjižnější brazilský stát Rio Grande do Sul stojí za 90 % produkce vína a zahrnuje 5 (z 6) vinařských regionů v zemi. Leží v něm také region (vysočina) Serra Gaúcha, který je nejvýznamnější a nejvlivnější a zahrnuje 5 sub-apelací: Vale dos Vinhedos, Pinto Bandeira, Altos Montes, Farroupilha a Monte Belo.

 

… která je známá jako „Toskánsko jižní polokoule“

Vinařská oblast v Brazílii byla osídlena italskými imigranty, kteří přišli do Brazílie v 70. letech 19. století a přinesli s sebou řízky vinné révy z domova, aby mohli vyrábět víno. Mnoho starších obyvatel stále hovoří starým benátským nářečím a italská kultura měla velký dopad také na místní kulinářskou scénu. Některé z nejlepších a nejautentičtějších italských pokrmů mimo Itálii  naleznete ve zdejších trattoriích, jako je Mama Gema.

O brazilském víně 1

Brazilské víno vyjadřuje brazilskou kulturu

Pro brazilské výrobce vína je důležité, aby bylo ve sklence možné ochutnat podstatu Brazílie. Proto se brazilská vína obvykle dobře pijí, jsou lehká a svěží, chutnající po ovoci a s nižším obsahem alkoholu než odvážná plná červená vína např. z vinařských regionů v Kalifornii. Jsou mimořádně všestranná a můžete je popíjet při jakékoli příležitosti, od rande až po karneval.

 

Perlivé víno vede

Je pochopitelné, že země známá svou živou a pestrou kulturou vyrábí také skvělé bublinkové víno. Značka Moët & Chandon, která poznala potenciál země pro perlivé víno už dávno, zde v roce 1973 otevřela Chandon Brazil a dnes je region Serra Gaúcha vychvalován jako příští hvězda v oblasti perlivého vína. Brazilští výrobci vína používají 3 metody jeho výroby: tradiční (používanou na šampaňské, španělské cava a nejkvalitnější kalifornská perlivá), charmat a muškát. I když země produkuje některé sladší perlivé druhy (oblíbené u místních), vedou suchá perlivá vína.

 

Ale vyrábí se také neperlivé

Perlivé víno je hlavní hvězdou Brazílie, ale země ve skutečnosti produkuje více neperlivého vína, s téměř rovnoměrným rozdělením mezi červeným (53 %) a bílým. Merlot je nejoblíbenější odrůda neperlivého vína v zemi. Najdete zde také odrůdy, jako je cabernet sauvignon, chardonnay, ryzlink vlašský, muškát a cabernet franc, ale k nejzajímavějším a nejoriginálnějším brazilským druhům patří tannat, komplexní taninové víno oblíbené v sousední Uruguayi.

 

Víno představuje jen polovinu příběhu

Zatímco americké vinařské regiony, jako je Napa Valley a Sonoma, fungují díky turismu, Brazílie nalezla jedinečný způsob jak podpořit místní ekonomiku a vyrovnat vysoké náklady spojené s produkcí skvělého vína: výrobu hroznového moštu. Takže 50 % hroznů sklizených v Brazílii se používá na výrobu 100 % bio hroznového moštu. Na rozdíl od toho, co najdete v supermarketu, není tento hroznový mošt (džus) koncentrovaný a neobsahuje žádný přidaný cukr ani vodu.

 

Kam se můžete vydat

Váš vinařský seznam míst, která byste chtěli v životě navštívit, nejspíš zahrnuje světoznámé regiony, jako je Bordeaux, Champagne, Toskánsko, argentinská Mendoza, a také Napa Valley a Sonoma v Kalifornii. Pokud se však chcete vydat po méně vyšlapaných stezkách, zamiřte do brazilského regionu Serra Gaúcha. Vinařská oblast v Brazílii leží necelé 2 hodiny cesty autem od letiště v Porto Alegre. Nejvíce času byste měli strávit v apelaci Vale dos Vinhedos, největším regionu pro vinnou turistiku. Nabízí více jak 30 ochutnávkových místností a v roce 2017 přivítala 1,5 mil. návštěvníků. Rezervujte si pokoj v Hotelu Villa Michelon (akční nabídka ubytování zde), malebném zařízení ve vinařské oblasti, a pak se vydejte na ochutnávky do vinařství, jako je Casa Valduga, centrum pro turisty zahrnující rovněž restauraci a ubytování B&B, Miolo, jeden z největších výrobců kvalitního vína v Brazílii, a Lidio Carraro, butikové rodinné vinařství, které funguje s puristickou filosofií upřednostňující vinice. Jejich Lidio Carraro bylo zvoleno jako oficiální víno pro MS světa ve fotbale 2014 a pro LOH 2016 v Brazílii. Některá z nejlepších perlivých vín naleznete v hornatém regionu Pinto Bandeira. Cave Geisse se zaměřuje pouze na perlivé víno a jeho zakladatel byl byl původně v 70. letech najat k tomu, aby založil doménu Chandon Brazil. Nenechte si ujít prohlídku vinic ATV, kterou nabízejí.

 

Co ochutnat:

  • Spy Valley 2014, sauvignon blanc, Marlborough
  • Old Coach Road 2014, sauvignon blanc, Nelson
  • Palliser Estate 2013, pinot noir, Martinborough
  • Spy Valley 2012, pinot noir, Marlborough
  • Siefried 2013, ryzlink „Sweet Agnes“, Nelson
  • Two Paddocks 2011, pinot noir, Central Otago
  • Mission Estate Winery 2011, syrah, Hawke’s Bay
  • Kumeu River 2007, Estate Chardonnay, Kumeu, Auckland
  • Craggy Range 2011, ‚Te Kahu‘ merlot blend, Gimblett Gravels, Hawke’s Bay
  • Cloudy Bay 2010, ‚Te Koko‘ sauvignon blanc, Marlborough