Když je řeč o Brazílii, víno asi nebude patřit k věcem, které by se Vám vybavily jako první. Tato jihoamerická země známá svými písčitými plážemi přitom až do nedávna tiše unikala pozornosti, přestože vyrábí kvalitní víno ve velkém. Takže pokud nevíte o brazilském víně prakticky nic, nejste v tom sami. Zde jsme shrnuli 10 nejdůležitějších věcí, které je třeba vědět o víně vyrobeném v Brazílii.
Vinařský průmysl v Brazílii je stále poměrně nový
Až do 90. let fungovala Brazílie s uzavřenou ekonomikou, takže brazilská vína neměla žádnou konkurenci; místní koupili cokoli, co v místě sehnali. Když se situace konečně změnila a do země se dostala kvalitní vína ze zemí, jako je Argentina a Uruguay, brazilští vinaři byli nuceni se snažit a vyrábět lepší vína, která obstojí v konkurenci. Teprve v posledních 20 letech se tak začal formovat vinařský průmysl v zemi.
Víno teče
Přestože je mladý, brazilský vinařský průmysl velmi usiloval dohnat svět. Brazílie je ve skutečnosti na 5. místě na jižní polokouli, pokud jde o velikost produkce vína, a to před známějším Novým Zélandem. Brazílii pokrývá 79 000 ha vinic, má více než 1000 vinařství (z nichž 90 % jsou malá rodinná vinařství) a více než 20 000 vinařských rodin, které produkují malé množství vína pro sebe nebo na prodej v komunitě.
Víno produkuje jen malá část Brazílie…
Země je z velké části pokryta deštnými pralesy, ne vinicemi, takže nejjižnější brazilský stát Rio Grande do Sul stojí za 90 % produkce vína a zahrnuje 5 (z 6) vinařských regionů v zemi. Leží v něm také region (vysočina) Serra Gaúcha, který je nejvýznamnější a nejvlivnější a zahrnuje 5 sub-apelací: Vale dos Vinhedos, Pinto Bandeira, Altos Montes, Farroupilha a Monte Belo.
… která je známá jako „Toskánsko jižní polokoule“
Vinařská oblast v Brazílii byla osídlena italskými imigranty, kteří přišli do Brazílie v 70. letech 19. století a přinesli s sebou řízky vinné révy z domova, aby mohli vyrábět víno. Mnoho starších obyvatel stále hovoří starým benátským nářečím a italská kultura měla velký dopad také na místní kulinářskou scénu. Některé z nejlepších a nejautentičtějších italských pokrmů mimo Itálii naleznete ve zdejších trattoriích, jako je Mama Gema.
Brazilské víno vyjadřuje brazilskou kulturu
Pro brazilské výrobce vína je důležité, aby bylo ve sklence možné ochutnat podstatu Brazílie. Proto se brazilská vína obvykle dobře pijí, jsou lehká a svěží, chutnající po ovoci a s nižším obsahem alkoholu než odvážná plná červená vína např. z vinařských regionů v Kalifornii. Jsou mimořádně všestranná a můžete je popíjet při jakékoli příležitosti, od rande až po karneval.
Perlivé víno vede
Je pochopitelné, že země známá svou živou a pestrou kulturou vyrábí také skvělé bublinkové víno. Značka Moët & Chandon, která poznala potenciál země pro perlivé víno už dávno, zde v roce 1973 otevřela Chandon Brazil a dnes je region Serra Gaúcha vychvalován jako příští hvězda v oblasti perlivého vína. Brazilští výrobci vína používají 3 metody jeho výroby: tradiční (používanou na šampaňské, španělské cava a nejkvalitnější kalifornská perlivá), charmat a muškát. I když země produkuje některé sladší perlivé druhy (oblíbené u místních), vedou suchá perlivá vína.
Ale vyrábí se také neperlivé
Perlivé víno je hlavní hvězdou Brazílie, ale země ve skutečnosti produkuje více neperlivého vína, s téměř rovnoměrným rozdělením mezi červeným (53 %) a bílým. Merlot je nejoblíbenější odrůda neperlivého vína v zemi. Najdete zde také odrůdy, jako je cabernet sauvignon, chardonnay, ryzlink vlašský, muškát a cabernet franc, ale k nejzajímavějším a nejoriginálnějším brazilským druhům patří tannat, komplexní taninové víno oblíbené v sousední Uruguayi.
Víno představuje jen polovinu příběhu
Zatímco americké vinařské regiony, jako je Napa Valley a Sonoma, fungují díky turismu, Brazílie nalezla jedinečný způsob jak podpořit místní ekonomiku a vyrovnat vysoké náklady spojené s produkcí skvělého vína: výrobu hroznového moštu. Takže 50 % hroznů sklizených v Brazílii se používá na výrobu 100 % bio hroznového moštu. Na rozdíl od toho, co najdete v supermarketu, není tento hroznový mošt (džus) koncentrovaný a neobsahuje žádný přidaný cukr ani vodu.
Kam se můžete vydat
Váš vinařský seznam míst, která byste chtěli v životě navštívit, nejspíš zahrnuje světoznámé regiony, jako je Bordeaux, Champagne, Toskánsko, argentinská Mendoza, a také Napa Valley a Sonoma v Kalifornii. Pokud se však chcete vydat po méně vyšlapaných stezkách, zamiřte do brazilského regionu Serra Gaúcha. Vinařská oblast v Brazílii leží necelé 2 hodiny cesty autem od letiště v Porto Alegre. Nejvíce času byste měli strávit v apelaci Vale dos Vinhedos, největším regionu pro vinnou turistiku. Nabízí více jak 30 ochutnávkových místností a v roce 2017 přivítala 1,5 mil. návštěvníků. Rezervujte si pokoj v Hotelu Villa Michelon (akční nabídka ubytování zde), malebném zařízení ve vinařské oblasti, a pak se vydejte na ochutnávky do vinařství, jako je Casa Valduga, centrum pro turisty zahrnující rovněž restauraci a ubytování B&B, Miolo, jeden z největších výrobců kvalitního vína v Brazílii, a Lidio Carraro, butikové rodinné vinařství, které funguje s puristickou filosofií upřednostňující vinice. Jejich Lidio Carraro bylo zvoleno jako oficiální víno pro MS světa ve fotbale 2014 a pro LOH 2016 v Brazílii. Některá z nejlepších perlivých vín naleznete v hornatém regionu Pinto Bandeira. Cave Geisse se zaměřuje pouze na perlivé víno a jeho zakladatel byl byl původně v 70. letech najat k tomu, aby založil doménu Chandon Brazil. Nenechte si ujít prohlídku vinic ATV, kterou nabízejí.
Co ochutnat:
- Spy Valley 2014, sauvignon blanc, Marlborough
- Old Coach Road 2014, sauvignon blanc, Nelson
- Palliser Estate 2013, pinot noir, Martinborough
- Spy Valley 2012, pinot noir, Marlborough
- Siefried 2013, ryzlink „Sweet Agnes“, Nelson
- Two Paddocks 2011, pinot noir, Central Otago
- Mission Estate Winery 2011, syrah, Hawke’s Bay
- Kumeu River 2007, Estate Chardonnay, Kumeu, Auckland
- Craggy Range 2011, ‚Te Kahu‘ merlot blend, Gimblett Gravels, Hawke’s Bay
- Cloudy Bay 2010, ‚Te Koko‘ sauvignon blanc, Marlborough