Víno v Chorvatsku má svůj počátek v 5. stol. př.n.l., kdy řečtí osadníci vybudovali první vinice na chorvatském pobřeží. Během války v 90. letech bylo mnoho vinic a vinařství v zemi zničeno, ale vinařský průmysl se od té doby postavil na nohy a dnes nabízí vynikající kvalitní vína, která můžete ochutnat.
Chorvatsko je malá země, ale velmi rozmanitá, a její základní geografické rozdělení na kontinentální a pobřežní část je možné přenést také na výrobu vína. Většina bílého vína (67 %) se vyrábí ve vnitrozemí, zatímco 32 % červeného na pobřeží. Růžové (rosé) je relativně vzácné. Kontinentální část produkuje bohaté bílé víno s ovocnou vůní, stylově podobné sousedním zemím: Slovinsku, Rakousku a Maďarsku. Na chorvatském pobřeží mají vína z Istrie na severu podobný styl jako vína vyráběná v nedaleké Itálii, zatímco více na jih se víno podobá červenému v typickém středomořském stylu. Na ostrovech a na dalmatském pobřeží dávají místní odrůdy hroznů, mikroklima a poměrně drsná příroda ve vinicích vzniknout velmi individuálním vínům včetně některých chorvatských nejznámějších, jako je Plavac Mali.
V Chorvatsku se pěstují 3 hlavní odrůdy hroznů: Graševina (suché aromatické bílé víno s jablečnými tóny, ve stylu suchého ryzlinku), Malvazija Istarska (osvěžující bílé s kořeněnými tóny) a Plavac Mali (odvážené červené s pronikavým červeným ovocem/třešněmi a kořením).
Chorvatská jídla, která byste měli na dovolené ochutnat
Slavonie – nejoblíbenější odrůda v severovýchodním regionu Slavonii je Graševina (ryzlink vlašský) v kombinaci s řadou „mezinárodních“ odrůd, jako je Chardonnay, Traminac (tramín červený), Sauvignon, rulandské šedé a ryzlink rýnský. Slavonské klima je chladné kontinentální a slavonské víno suché, svěží a mírně aromatické.
Plješevica – oblast Pleševica se nachází více na západě a je malá, přitom však definitivně jedna z nejvýznamnějších na vinařské mapě země. Leží 30 km jihozápadně od metropole Záhřebu a pěstuje se zde především Chardonnay, Graševina, rulandské bílé, tramín červený, ryzlink a modrý portugal (chorvatská verze Beaujolais). Má kontinentální klima, ale přitom spoustu slunce, takže zde vznikají některá z nejlepších chorvatských perlivých vín, část z nich tradičním (šampaňským) způsobem výroby.
Istrie – přestože bývá Istrie nazývána „chorvatské Toskánsko“ (a zdejší krajina se skutečně podobá toskánské krajině), na Istrii byste měli pít spíše bílé víno a ne červené. Nejoblíbenější istrijské víno je Malvazija (malvasia), ale můžete ochutnat také Teran (terrano), muškát, Cabernet Sauvignon nebo Merlot.
Dalmácie – mnohé z chorvatských nejlepších a nejdražších vín se vyrábí v centrální a jižní Dalmácii, kde vzniká téměř všechno chorvatské červené. Také je místem vzniku Plavac Mali, původní chorvatské odrůdy, která byla vznikla jako potomek zinfandelu (u zinfandelu bylo zjištěno, že vznikl v Chorvatsku…). Kromě Plavac Mali můžete ochutnat také další původní vína z Dalmácie, jako je Babič, Bogdanuša, Grk nebo Kujundžuša. Polostrov Pelješac je domovem vín Dingač a Postup, prvních chorvatských chráněných vinařských regionů; vína Dingač a Postup Plavac Mali mají chráněný původ.
Hlavní turistické atrakce Splitu, Dubrovníku, Zadaru
Tričko Guess JAMEY Bílá barva, model: Z2BI09 J1314 Doručení i vrácení zdarma při objednávkách nad…
Vydejte se na nezapomenutelnou 1,5hodinovou projížďku Barcelonou na kole nebo elektrokole. Objevte ikonická místa, jako…
Objevte krásy Barcelony svým vlastním tempem na palubě ikonického dvoupatrového červeného autobusu, který nabízí dvě…
Kdy je vlastně nejlepší čas na návštěvu Barcelony? Tato otázka se zdá být jednoduchá, ale…
L´Aquarium de Barcelona, nacházející se na Moll d’Espanya v Barceloně, patří k těm místům, které…
Objevte krásy Barcelony svým vlastním tempem díky kombinované nabídce, která zahrnuje jízdenku na 24 nebo…