Zajímavosti

O čínském víně

V posledních letech se ve světě překvapivě začíná prosazovat čínské víno. Chcete se o něm dozvědět více? 

V návaznosti na vývoj čínského spotřebitelského trhu vína, zejména udržitelný růst tržních podílů dovážených vín, přitahují domácí čínská vína stále větší pozornost a stále více lidí přichází do čínských vinařských oblastí. Přestože místní vína mají na čínské vinařské scéně početní výhodu, není snadný úkol porozumět těmto oblastem, protože zde nejsou definovány konkrétní vinařské oblasti. „Vinařské oblasti“, o kterých lidé obvykle mluví, jsou ve skutečnosti administrativní divize. Divize mají být vylepšeny, ale prozatím nám mohou pomoci prozkoumat vinařství a vinice v Číně.

 

Provincie Šan-tung

Šan-tung (Shandong) zasluhuje první místo na seznamu čínských vinařských regionů kvůli jeho dlouhé historii výroby vína a číslům z prodeje vína jak co do objemu, tak hodnoty, která jsou nejvyšší v zemi. Vína ze Šantungu pocházejí převážně z poloostrova Šan-tung, kde je nejznámějším regionem Jen-tchaj. Vinice jsou však soustředěny v Penglai (město na úrovni země a administrativní subdivize města-prefektury Jen-tchaj). Kromě Jen-tchaj se nachází pár vinařství také v Čching-tao, které leží na druhé straně poloostrova Šan-tung. Region se může chlubit dlouhou historií výroby vína i pokročilou vinařskou technologií. Díky mírnému klimatu zde může víno přečkat zimu bez umělé ochrany. Ale kvůli deštivému počasí v létě bývá méně hodin slunečního svitu, což zvyšuje riziko nemocí hroznů; to je hlavní problém bránící postupu vpřed.

 

Provincie Che-pej

Che-pej (Hebei) leží hned za Šan-tungem, pokud jde o výrobu vína a zisky z prodeje. K vinařským regionům v provincii patří okolí jezera Shacheng ležící severozápadně od Pekingu, místo vzniku prvního čínského suchého bílého, a okres Changli severovýchodně od Pekingu, místo vzniku prvního čínského červeného vína. Changli leží blízko Pochajského zálivu a má vysokou vlhkost v době růstu révy, což vede k vysokému tlaku na kontrolu nemocí révy. Navíc réva v Changli potřebuje umělou ochranu, aby přečkala zimu, podobně jako v jiných vinařských regionech severní Číně. Na druhé straně se Shacheng (Xin’anjiang) coby region blízko Pekingu těší jedinečným výhodám pro marketing a reklamu, a také suššímu počasí a více hodinám světla v létě než výše zmíněné regiony – pohoří Yan (Yanshan) brání vnikání vlhkého vzduchu z jihovýchodu. Kdysi bylo velmi oblíbené zdejší suché červené víno z rozšířených hroznů  longyan. Vína prodávaná pod názvy vinných regionů Šan-tung a Che-pej tvoří více jak polovinu vín v zemi co do výnosu i výstupní hodnoty.

 

Peking

Historie výroby vína v Pekingu je stará stovky let. Coby politické, ekonomické a kulturní centrum země byl Peking vždy v centru pozornosti průmyslové výroby a spotřeby vína. Jen-čching (Yanqing), což je stejný klimatický region jako Shacheng, a Fang-šan (Fangshan) jihozápadně od Pekingu, nabízejí pár vinařství. Vzhledem k nedostatku zdrojů půdy jsou místní vinařství většinou poměrně malá, ale oblasti mohou být ideálními místy pro vinařskou turistiku.

Město Tchien-ťin

Tchien-ťin (Tianjin) se může chlubit tradicí vinařství, kdy jeho hrozny odrůdy Hamburský muškát jsou známé po celé zemi. První čínsko-zahraniční společný podnik, čínsko-francouzská vinařská společnost Tianjin Dynasty Wine Company založená v počátcích reformy zahájila výrobu vína z hroznů Muscat Hamburg z této oblasti.

 

Provincie Šan-si

Vinice v Šan-si (Shanxi) se soustřeďují v tchaj-jüanské kotlině a na okraji Sprašové plošiny (Loess). Rozsah výroby vína v Šan-si je relativně malý, ale díky úspěchu vinařství Grace Vineyard region zabírá významné místo v čínském vinařském průmyslu. Nově vybudované vinařství Rongzi Winery má jako poradce francouzského vinaře Jeana Claude Berroueta a začíná vytvářet svoji novou podobu.

Velká čínská zeď

Provincie Šen-si

Šen-si (Shaanxi) coby vinařský region není tak oblíbený jako jiné, ale byla zde založena první vinařská škola, proto se rozhodnutí investovat peníze a budovat vinařství v  oblasti jevilo jako logické a rozumné. Vinařství Jade Valley Wine & Resort v kraji Lantian přitahuje mnoho návštěvníků také svojí jedinečnou architekturou.

 

Provincie Ťi-lin

Region v pohoří Čchangpaj v provincii Ťi-lin (Jilin) používá původní čínský druh vinné révy Vitis amurensis (réva amurská). Tato odrůda je pozoruhodně odolná vůči chladu, což jí pomáhá přečkat zimu přirozeným způsobem i přes silně chladné klima; také je to vynikající šlechtitelský materiál. Mnoho čínských pěstitelů révy kříží Vitis amurensis s evropskými odrůdami, aby vypěstovali sérii odrůd hroznů se silnou odolností vůči chladu. Při sklizni má slupka bobulí Vitis amurensis vysoký obsah antokyanů  a kyselosti, ale postrádá cukr – proto se při výrobě vína musí přidávat exogenní cukr. Místní lidé pěstují tuto odrůdu už téměř století, ale zdejší standardy výroby vína se liší od těch z jiných regionů.

 

Provincie Liao-ning

Čína produkuje také ledová vína a nejvíce je jimi proslulý kraj Huanren v provincii Liao-ning (Liaoning). Vína z Wunushanu a Changyu Golden Icewine Valley pocházejí právě z tohoto regionu.

Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang

Sin-ťiang je nepochybně region s největší produkcí vinných hroznů v Číně. Původně byl znám svou rozsáhlou produkcí rozinek. V posledním desetiletí se velmi rozrostla kultivovaná plocha s vinnou révou a vznikl tak (vinařský) region kotlina Manas u severního svahu pohoří Ťan-šan a region kotlina řeky Yanqi u jeho jižního svahu. Kromě toho jsou nějaké vinice také v Turpanu ve východním Sin-ťiangu a v Ili u západní hranice Číny. Dlouhou dobu tato oblast prodávala především nemíchaná vína společnostem v jiných provinciích, ale některá vinařství, která byla vybudována v posledních letech, začala dodávat lahvové víno na trh a tím získávat dobrou pověst. Jedná se o oblehlý region, takže nemá výhody, pokud jde o výrobu a dopravu.

 

Autonomní region Ning-sia

Vinařský průmysl zabírá nejvýznamnější místo v ekonomickém rozvoji regionu Ning-sia (Ningxia Hui). Region má dobré podmínky, pokud jde o světlo a teplo; i když má vyprahlé a polovyprahlé klima, snadno lze provádět ruční zavlažování díky Žluté řece, který jím protéká. Založen zde byl první a jediný provinční úřad pro víno v Číně a vláda skýtá velkou podporu technickému výcviku, zavádění sazenic a budování infrastruktury, jako jsou silnice a rozvody vody a elektřiny. Vína z  regionu získala mnoho cen v domácích i mezinárodních vinařských soutěžích a přilákala mnoho investic. Ning-sia je skutečně hvězdný region v Číně.

 

Provincie Kan-su

Kan-su (Gansu) má poměrně dlouhou historii výroby vína, ale kvůli překážkám v dopravě zde vinařský průmysl příliš nepokročil. Místní vinice jsou soustředěny v region Wu-wej. Obecně řečeno má region chladnější klima a produkce pozdě zracích hroznů je sotva uspokojivá.

 

Autonomní region Vnitřní Mongolsko

Region Wu-chaj ve Vnitřním Mongolsku má dlouhou historii pěstování vína a produkuje rozinky výborné kvality. Předním vinařstvím je zde Chateau Hansen.

Thajské víno

Provincie Jün-nan a S’-čchuan

Vinařství Yunnan Red wine company v Mile County, provincie Jün-nan, produkuje vína se zvláštními příchutěmi vyrobená z místní hybridní odrůdy hroznů, kterou lze použít jako stolní víno i na výrobu vína. Víno bylo kdysi velmi oblíbené na místní vinařské scéně a dlouho představovalo standard kvality pro místní spotřebitele. Navzdory nízké zeměpisné šířce mají oblasti v Jün-nanu a S’-čchuanu, které hraničí s Tibetem, chladnější počasí kvůli vyššímu převýšení a unikátnímu vinařskému terroiru v horních údolích řek Lancanjiang (Mekong), Dadu a Minjang. V těchto oblastech byla založena série nových vinařství, včetně vinařství Shangri-La, The Spirit of Highland, Baima, tak jako vinařství KangDingHong, Passun 1982 a HongXing Leader Winery v S’-čchuanu. Podobně jako v provincii Šan-tung dokáže réva v těchto regionech přežít zimu bez umělé ochrany. Vysoké převýšení také přináší dostatek slunečního světla, které dává hroznům výbornou kvalitu. Zároveň je však velmi obtížné kultivovat velké úseky země v kopcovité oblasti. Kvůli tomu jsou vinice rozesety po celé hoře a 1 ha vinic může být tvořen asi desítkou menších vinohradů. Navíc nemají tyto regiony dlouhou historii pěstování vína a musí čelit problému s hledáním kvalifikovaných pracovníků.

Kromě výše uvedených regionů bylo vinařským regionem také okolí starého kanálu Žluté řeky (hranice provincií Che-nan, An-chuej, Šan-tung a Ťiang-su), ale většina vinic postupně ustoupila kvůli příliš vlhkému a horkému počasí v létě. Zároveň se objeviny nová vinařství v provincii Chu-nan, v autonomním regionu Kuang-si a v provincii Ťiang-si, kde vyrábějí víno z asijské divoké vinné révy Vitis davidii a Vitis quinquangularis.

Zajímavosti o čínské kuchyni 

alice

Share
Published by
alice

Recent Posts

Jak na samonivelační hmoty: Kompletní průvodce

Samonivelační hmoty jsou klíčovým materiálem pro přípravu podkladů před pokládkou různých podlahových krytin, jako je…

5 hodinami ago

Vyberte si nejlepší zážitky jednom místě – dárky pro muže i ženy

Zážitkové dárky a poukazy se staly velmi populárním způsobem, jak obdarovat naše blízké. Představte si,…

1 měsíc ago

Kolik stojí metro ve Valencii?

Pokud se zajímáte o to, kolik stojí metro ve Valencii, je důležité si uvědomit, že…

1 měsíc ago

Kolik stojí taxi ve Valencii?

Valencie, rozprostírající se na pobřeží Středozemního moře, je třetím největším městem Španělska a díky své…

1 měsíc ago

Jak se dostat z letiště Valencie do centra?

Po příletu na letiště ve Valencii, které je oficiálně známé jako Letiště Manises, se návštěvníci…

1 měsíc ago

Valencie: Vydejte se na historickou procházku

Valencie, toto nádherné španělské město nacházející se na pobřeží Středozemního moře, je místem, které oplývá…

1 měsíc ago