O italském víně 1/2

O italském víně 1/2 1

Italská vína jsou velmi rozmanitá a oblíbená ve světě. Náš odborný průvodce Vás seznámí s 20 různými regiony v zemi a doporučují nejlepší vína, která můžete ochutnat.

Itálie s plochou 702 000 ha věnovanou kultivaci vína vyprodukuje více vína, než kterákoli jiná země světa. Výnos v roce 2018 představoval 54,8 mil. hektolitrů, což je ekvivalent 2200 olympijských stadionů. Také rozmanitost italských vín je široká: existuje asi 350 odrůd (i když někteří prodejci udávají i 3x tolik). Ke slavným italským odrůdám červeného patří např. Barolo, Chianti, Cirò, Montepulciano d’Abruzzo, Sassicaia, Valpolicella, Vino Nobile di Montepulciano. Pokud jde o slavné druhy bílého vína, většina lidí si vybaví především Pinot Grigio a Sauvignon, ale zběhlí milovníci vína mohou vyjmenovat také Franciacorta, Lison, Orvieto, Soave, Verdicchio a Vermentino. O těch všech se zde dozvíte více.

 

Jak rozumět údajům na vinětách u italského vína

Než se ponoříme do základních podrobností týkajících se vinařských regionů a odrůd, je dobré porozumět značení italského vína. Na většině vinět najdete jméno vinařství (a někdy také vinici, kde byly hrozny vypěstovány), vinobraní a zkratku či frázi, která naznačuje, do které kategorie víno spadá.

 

Existují čtyři hlavní kategorie italského vína:

VdT (Vino da Tavola) – znamená „stolní víno“ a jeho produkce nebývá převážně omezena pravidly a předpisy; bývá spíše slabé, acidické a nenápadné.

IGT (Indicazione Geografica) – znamená víno vyprodukované v určité oblasti, které však nesplňuje přísné předpisy potřebné pro získání označení DOC či DOCG; známým příkladem je Super Tuscan.

DOC (Denominazione di Origine Controllata) – je ekvivalentem francouzského AOC (Appellation d’origine contrôlée), kdy vína DOC bývají vyrobena v určitých geografických regionech Itálie. Navíc musí být vyrobena podle pravidel, která přísně chrání tradiční regionální postupy při výrobě vína. Pod tímto označením (apelace) je dnes více jak 300 vín.

DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – kategorie označuje jen to úplně nejlepší z italského vína, s přísnými pravidly kontrolujícími povolené výnosy a další faktory při výrobě. Vína DOCG musí také ochutnat státní komise předtím, než je stočeno do lahví. Existuje jen asi 74 italských vín s apelací DOCG.

Na vinětách italského vína můžete také narazit na pár dalších termínů, které vyžadují vysvětlení. Patří k nim „riserva“ („rezerva“, tj. víno stařené podstatně déle než je průměr), „superiore“ (označení vysoké kvality) a „classico“ (vína ze zóny v konkrétním regionu).

O italském víně 1/2 2

Vinné regiony v Itálii

Víno se pěstuje v celé Itálii, ale některé regiony jsou jím více proslulé než jiné. Zde Vám představíme vína z 20 italských regionů v abecedním pořádku. 

Abruzzo

Oblíbené odrůdy vína v regionu Abruzzo: Montepulciano, Trebbiano, Pecorino, Pinot Grigio.

Region Abruzzo sahá od Apenin k Jaderskému moři a nabízí opojnou směsí vysočiny, hlubokých údolí a písečných i oblázkových pláží. Region zahrnuje 4 provincie: L’Aquila, Pescara, Teramo a Chieti.

Co se vína týče, Abruzzo bylo dříve známé převahou kvantity nad kvalitou, ale to se pomalu mění s tím, jak se zdejší výrobci vína snaží přijmout kulinářskou tradici regionu na hlubší úrovni. Hlavní vinařskou oblastí je provincie Chieti, která nabízí působivou škálu kvalitních vín. Nejslavnějším červeným vínem je nepochybně Montepulciano d’Abruzzo DOC. Nespleťte si ho však s městem Montepulciano v Toskánsku, kde se vyrábí Vino Nobile di Montepulciano. Víno Montepulciano d’Abruzzo je spíše plné s příjemnými tóny švestky a ostružiny. Také Trebbiano d’Abruzzo, kdysi považované za levné bílé víno, v nedávných letech prošlo renesancí: dnes to bývá světlé víno s vůní citrusů, které se dobře pije. Doporučit můžeme Montepulciano D’Abruzzo DOC z Cantina Zaccagnini.

 

Apulie (Puglia)

Oblíbené odrůdy vína v Apulii: Primitivo, Negroamaro, Malvasia, Verdeca, Bombino Bianco, Uva di Troia.

Pokud chcete stručné seznámení s italským vínem, Apulie (Puglia) je dobré místo, kde můžete začít. Slunečný region produkuje plná červená vína, která se hodí k řadě pokrmů. Navíc jsou apulijská vína dobře cenově dostupná. Jedním z vynikajících červených vín je Salice Salentino DOC, vyráběné ze směsi odrůd Negroamaro a Malvasia Nera. Toto sametový červené víno je silné a nese svůdný náznak koření. Dobrou volbou je Salice Salentino Riserva z Francesco Candido. Primitivo di Manduria, které se vyrábí v provinciích Taranto a Brindisi, zahrnuje červená vína od suchých až po polosladká. Hrozny Primitivo jsou blízké známé odrůdě Zinfandel, takže někdy mohou být takto označeny. Pokud byste chtěli dobrý příklad, ochutnejte Primitivo di Manduria DOC z Produttori Di Manduria. Obeznámení znalci však hledají Castel del Monte DOC, pojmenované po citadele z 13. století, kterou postavil Fridrich II. Štaufský a dnes je památkou chráněnou UNESCO. Zdejší malé vinic produkují především červené (vyráběné z prastaré tmavě fialové odrůdy Uva di Troia), ale doporučit můžeme také zdejší růžové víno (rosé). Nejproslulejší vinařství je nepochybně Cantine Rivera, které bývá milovníkům vína často doporučováno. Jejich suché, lehké a ovocné Castel del Montel DOC rosé, vyráběné z 100 % hroznů Bombino Nero, je svěží s plnou chutí ovoce.

 

Basilicata

Oblíbené odrůdy vína v regionu Basilicata: Aglianico, Greco, Malvasia, Moscato, Primitivo, Sangiovese.

Basilicata sice není proslulé jméno ve světě vína, ale v tomto hornatém regionu se víno vyrábí už více jak tisíciletí. Chloubou regionu je Aglianico del Vulture DOC, které se – jak jméno naznačuje – vyrábí z hroznů Aglianico ze svahů hory Monte Vulture, vyhaslé sopky asi 56 km severně od města Potenza. Díky zdejšímu středomořskému klimatu a vulkanické půdě bohaté na minerály je Aglianico del Vulture známé patrnými taniny, když je mladé, ale jak dozrává, vytváří si určitý stupeň komplexnosti. Díky těmto charakteristikám se druhu přezdívá „Nebbiolo jihu“.

 

Kalábrie

Oblíbené odrůdy vína v Kalábrii: Nebbiolo, Gaglioppo, Sangiovese, Greco Bianco, Mantonico.

Kalábrie, která tvoří „špičku“ italské boty, je proslulá svým krásným pobřežím a skvělými plážemi. Ale když zamíříte do vnitrozemí, spatříte mozaiku vinic a zemědělské půdy. Kalábrie je známá svými červenými víny z hroznů Gaglioppo – podle pověsti je Gaglioppo potomkem starověké odrůdy, z níž se připravovala Cremissa, víno, kterým si připíjeli vítězové na starověkých olympijských hrách. Dnes se Gaglioppo používá na výrobu vína Cirò, plného a dobře strukturovaného červeného, které je mimořádně lahodné, ale stále nedoceněné. Cirò se dobře hodí ke dvěma pikantním kalábrijským pokrmům: k masovému krému v podobě salámu (‘nduja) a naloženým sardelím (sardella). Zdejší obyvatelé milují pikantní jídla natolik, že dávají kalábrijské papričky peperoncino téměř do každého pokrmu, k nimž se skvěle hodí sklenka vína Cirò. Kromě něj je Kalábrie známá také svým Greco di Bianco z vinice na samotném výběžku poloostrova. Greco di Bianco je silné, sladké, jantarově zbarvené bílé dezertní víno.

 

Kampánie

Oblíbené odrůdy vína v Kampánii: Aglianico, Fiano, Falanghina, Greco di Tufo, Piedirosso.

Neapol, metropole Kampánie, je proslulá svými rajčaty zrajícími na slunci, buvolí mozzarellou a pizzou Margherita, která obsahuje obě výše uvedené ingredience. Neméně proslulé je kampánské víno díky zdejší skvělé kombinaci vulkanické půdy, horkého léta a mírné zimy. Nesmíte si nechat ujít především červené Falerno (Falernum), což je víno zmiňované v řadě antických kronik. Podle vinařství Villa Matilde doporučovaného zájemcům o Falerno, výrobní technika používaná pro výrobu falernského vína zmizela na počátku 20. století. To ale nezastavilo Francisca Palo Avallone, právníka z Neapole a jeho přátele, včetně profesorů z katedry rostlinných věd na Univerzitě v Neapoli, aby zkoumali a identifikovali odrůdy, z nichž se legendární Falerno připravovalo. Uspěli a založili Villa Matilde věnovanou tomuto slavnému vínu. Červené Falerno se obvykle připravuje z 80 % hroznů Aglianico a 20 % Piedirosso. Má tmavou barvu, je plné a dobře vyvážené. Oproti tomu bílé Falerno musí mít min. 85 % odrůdy Falanghina (ve Ville Matilde však používají 100 % Falanghina), čímž vzniká suché a velmi voňavé víno. Odrůda Aglianico (s bohatými taniny) také proslavilo Kampánii s víny Taurasi a Aglianico del Taburno, která získala ocenění a jejich zrání trvá několik let. Pokud jde o bílé víno, kromě zmíněného bílého Falerna stojí za ochutnání Fiano a Greco di Tufo.

Města na Amalfitánském pobřeží

Emilia-Romagna

Oblíbené odrůdy vína v regionu Emilia-Romagna: Lambrusco, Sangiovese di Romagna, Albana di Romagna, Trebbiano, Malvasia.

Rozsáhlý region Emilia-Romagna leží mezi řekou Pád na severu a pohořím Apeniny na jihu. Zatímco jeho úrodné nížiny slouží k pěstování pšenice a obilí, jeho hornaté svahy jsou ideální pro pěstování vína, takže má asi 20 různých zón DOC a 2 známé DOCG: Albana di Romagna a Colli Bolognese Classico Pignoletto. Lambrusco, červené víno vyrobené ze stejnojmenných hroznů, je nesporně nejznámější produkt regionu. Lambrusco ze zón DOC bývá sušší je polo perlivé, čehož se dosahuje pomocí metody Charmat; víno prochází sekundární fermentací ve velkých ocelových nádržích, aby vzniklo obrovské množství bublinek. Doporučujeme Lambrusco Grasparossa z Cantina Di Soliera, perlivé červené víno s náznakem sladkosti, kterou vyrovnává svěží acidita. Pokud jde o bílé víno, jsou zde 2 známé odrůdy: Albana a Trebbiano. Z hroznů Albana je možné vyprodukovat buď suché nebo polosuché víno s hojností broskvových tónů. Oproti tomu hrozny Trebbiano se často používají na výrobu stolních vín, která se dobře pijí, ale také Armagnacu a Cognacu.

 

Furlansko-Julské Benátsko

Oblíbené odrůdy vína ve Furlansku-Julském Benátsku: Sauvignon, Pinot Grigio, Chardonnay, Ribolla Gialla, Tocai Friulano, Merlot.

Furlansko-Julské Benátsko ležící ve vzdáleném severovýchodním rohu Itálie sousedí Rakouskem na severu a Slovinskem na východě. Hornatý region s velkými pláněmi je ideální pro pěstování bílého vína. Je zde spousta malých samostatných statků, které pěstují řadu odrůd, od prastarých kultivarů, jako je Ribolla Gialla, až po známá jména, jako je Sauvignon Blanc. K nim patří také inspirativní vinař Josko Gravner, který je známý především svým oranžovým vínem (což je bílé víno s kontaktem se slupkou, nazývané také jantarové víno) vyráběným tradiční metodou – více zdeKromě oranžového vína má Furlansko-Julské Benátsko asi 12 předních bílých vín s titulem DOC a 3 s titulem DOCG, což jsou následující:

  • Colli Orientali del Furlansko Picolit DOCG – asi nejznámější sladké italské bílé víno vyráběné především z hroznů Picolit, s bohatou vůní a chutí
  • Ramandolo DOCG – vyrábí se ze sluncem vyzrálých hroznů Verduzzo a je to lahodné víno s jemnou rovnováhou taninů a sladkých tónů meruňky
  • Lison DOCGLison je místní název pro furlánské hrozny, ze kterých vzniká suché bílé víno s příjemným bylinkovým aroma

 

Lazio

Oblíbené odrůdy vína v Laziu: Malvasia, Trebbiano, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese.

Lazio, které zahrnuje italskou metropoli Řím, produkuje menší množství příjemných chutných vín. Nejznámější z nich je pravděpodobně Frascati – svěží bílé víno, které se dobře pije, pocházející z města Frascati. Podívejte se po Frascati Superiore DOCG, které obvykle mívá vyšší obsah alkoholu a svěží chuť a vůni. Toto víno je nejlepší pít během následující sklizně (sezóna sklizně vína začíná vždy 1. listopadu), takže je určeno pro delší uložení ve sklepě.  Dobrou volbou je Frascati Superiore DOCG z Casale Marchese, které se hodí k pokrmům z mořských plodů, čerstvému kozímu sýru a pizze pečené v troubě.  V Laziu se vypráví zajímavý příběh týkající se vína Est! Est! Est! di Montefiascone. Podle pověsti německý šlechtic Johannes Fugger (Defuk) cestoval v roce 1111, aby navštívil papeže Paschalise II.. Fugger byl velkým milovníkem dobrého vína a poslal svého sluhu Martina napřed, aby napsal „Est“ (což latinsky znamená „je“) nade dveře tavern, které podávají dobré víno. Když ale Martino přijel do Montefiascone, vesnice na kopci asi 100 km severně od Říma, byl tak zahlcen a nadšen kvalitou místního vína v jedné hospodě, že napsal na její dveře „Est! Est!! Est!!!“. Když Fugger navštívil Montefiascone, víno mu natolik chutnalo, že se později vrátil a zůstal žít v této oblasti. Když Fugger zemřel, byl prý pohřben v kostele Basilica of San Flaviano v Montefiascone, a místní lidé od té doby slaví výročí jeho smrti tak, že vylijí láhev vína Est! Est!! Est!!! na náhrobní kámen. Dnes víno Est! Est!! Est!!! vyrábí několik vinic, včetně Famiglia Cotarella, Cantina Stefanoni, Cantina di Montefiascone a Villa Puri Terre de.

Zajímavosti o italské kuchyni 

Ligurie

Oblíbené odrůdy vína v Ligurii: Vermentino, Pigato, Rossese, Albarola, Nebbiolo.

Ligurie ležící na středozemním pobřeží mezi Toskánskem a francouzskou hranicí, je jeden z nejmenších regionů v Itálii. Nejznámější je zdejší lokalita Cinque Terre („Pět zemí“), což označuje 5 pobřežních vesnic s domy na útesech a s terasovitými svahy. Zdejší kuchyně klade důraz na čerstvé mořské plody a na aromatické pesto, k čemuž by se mělo podávat suché bílé víno. Oblast Cinque Terre má skutečně dlouhou a významný historii, co se vinařství týče, a dnes drží titul DOC. Vinnou révu sem přinesli Etruskové a od římských dob ji pěstují řemeslní výrobci (především hrozny Vermentino) na úzkých pobřežních vinicích; produkují přitom malé várky vynikajících bílých vín, která chutí a vůní připomínají léto u moře. Dobrou volbou je Vermentino Colli di Luni DOC z Cantine Lunae Bosoni. Nedaleko hranic s Francií v oblasti Riviera Ligure di Ponente DOC produkují menší vinice chutné červené víno z hroznů Rossese, a také svěží bílé víno z hroznů Pigato (což je místní název pro odrůdu Vermentino). Doporučit můžeme Rossese Barbadirame Dolceacqua Superiore DOC.

 

Lombardie (Lombardia)

Oblíbené odrůdy vína v Lombardii: Chardonnay, Nebbiolo, Barbera, Pinot Nero, Croatina, Verdicchio.

Lombardie je průmyslový region na severu Itálie, který je navíc také kulturně bohatý: nachází se zde asi 500 muzeí a více jak milion kulturních památek. Pokud jde o víno, výrobci v Lombardii dávají přednost kvalitě před kvantitou, díky čemuž získali 5 apelací DOCG, 21 apelací DOC a 13 apelací IGT. Franciacorta DOCG je pýchou Lombardie, perlivé víno často považované za jedno z nejlepších v Itálii. Hlavní odrůdy bílých hroznů jsou Chardonnay a Pinot Bianco; sklizeň se musí provádět ručně a hrozny lisovat vcelku. Oltrepò Pavese DOC je další významná vinná zóna, s vinicemi táhnoucími se mezi Apeninami a nížinou kolem řeky Pád, přičemž se těší mikroklimatu, které je vhodné pro výrobu Pinot Nero (Pinot Noir).  Leonardo da Vinci kdysi řekl, že „v údolí Valtellina vzniká silné víno“, takže hornatý vinařský region asi 100 km severovýchodně od Milána nesmíme vynechat. Valtellina se dělí na dvě zóny: Valtellina Rosso DOC a Valtellina Superiore DOCG. Hlavní odrůdou pro Valtellina Rosso DOC je Nebbiolo (zde známé jako Chiavennasca). Víno je lehce taninové, často voňavé a někdy s náznakem dřeva.

 

Marche

Oblíbené odrůdy vína v Le Marche: Verdicchio, Sangiovese, Montepulciano, Trebbiano, Malvasia.

Region Marche (Le Marche) leží mezi Apeninami a Jadranem ve střední Itálii, kde jsou zvlněné kopce ideální pro pěstování vína. Nejznámější víno z Marche je nepochybně Verdicchio, svěží aromatické bílé víno z odrůdy hroznů stejného jména. Víno se nejlépe hodí k místnímu pokrmu z dušených ryb známému jako brodetto; klasická verze se připravuje ze 14 typů ryb mořských plodů, ale nejspíš jich bude použito méně, když si toto jídlo objednáte v restauraci. Pokud toužíte ochutnat nějaké Verdicchio, dobrou volbou je Verdicchio di Matelica z Cantine Belisario. Dále za zmínku stojí bílé víno Bianchello del Metauro vyráběné z hroznů Bianchello pocházejících z vinice na řece Metauro. Kultivace hroznů Bianchello (Biancame) prý začala už před asi 1500 lety. Pokud jde o červené víno, Rosso Conero a Rosso Piceno mají apelaci DOC a stojí za ochutnání.  Rosso Conero se vyrábí z hroznů Montepulciano, někdy s malým podílem hroznů Sangiovese; je to plné víno, které se dobře hodí ke grilovanému masu. Oproti tomu Rosso Piceno se vyrábí především z hroznů Sangiovese a má příjemně suchou chuť.

 

Molise

Oblíbené odrůdy vína v Molise: Montepulciano, Sangiovese, Aglianico, Tintilia, Pinot Grigio, Falanghina.

Malý region ležící mezi Apeninami a Jadranem je především zemědělská oblast věnovaná pěstování oliv a pšenice, a také chovu ovcí. K významným místním vínům patří Biferno DOC a Pentro DOC, které mohou být červené (rosso), červené rezerva (riserva), bílé (bianco) a růžové (rosato). Velmi slibné je červené Biferno: vyrábí se z hroznů Montepulciano (80 %), Aglianico (15 %) a dalších (5 %), je spíše odvážné, zralé a ovocné, především pokud mu umožníte pěkně vyzrát.

 

Piemont (Piemonte)

Oblíbené odrůdy vína v Piemontu: Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Freisa, Moscato, Cortese, Arneis, Erbaluce, Favorita.

Piemont leží v podhůří západních Alp na hranici se Švýcarskem a Francií a jeho jméno samotné znamená „podhůří“. Na svazích kopců v krajích Le Langhe a Monferrato produkují malé rodinné terasovité vinice výjimečné druhy vína, z nichž mnoho nese apelaci DOCG. Černé hrozny Nebbiolo, zde nazývané Spanna, se používají na 3 vína DOCG z Piemontu: Barolo, Barbaresco a Gattinara. Silné a dobře strukturované Barolo (pěstované kolem městečka stejného názvu) bývá často popisováno jako nejlepší červené víno Itálie. Víno se musí uležet min. 38 měsíců, ale i déle, což změkčí taniny a dá vínu rafinovanější buket. Dobrou volbou je víno Barolo Serralunga DOCG od Ettore GermanoBarbaresco sice není tak známé jako Barolo, ale je to elegantní víno s krásnými stopami ovoce. Gattinara je další odvážné červené víno s vysokým obsahem taninů a aciditou. Všechny tři druhy červeného (Barolo, Barbaresco a Gattinara) jsou velmi vhodné pro dlouhé zrání. Piemont je nepochybně známý svým červeným vínem, ale nabízí také menší množství druhů bílého vína založeného na hroznech Cortese a Arneis kapes, včetně Gavi a sladce perlivého Moscato d’Asti.

O italském víně – pokračování