Pět druhů, které byste měli ochutnat.
Veltlínské zelené
Pro Rakousko asi nejtypičtější víno je bílé Veltlínské zelené (Grüner Veltliner), které se pěstuje v mnoha rakouských vinařských regionech a představuje oblíbenou volbu v restauracích. Většinou je suché, pikantní a s vysokou kyselostí, ale existují také vyzrálé odrůdy Prädikat. Veltlínské zelené se svými regionálními odrůdami je mnohostranný partner k dobrému jídlu.
K čemu se hodí
Letní saláty s čerstvými bylinkami a čerstvým ovčím či kozím sýrem, studené předkrmy se šunkou, slaninou, pečeným vepřovým masem a klobásami, grilované kuře, ryby (pošírované, grilované nebo zpracované do lehké teriny), čerství měkkýši, asijské pokrmy z woku s křehkou zeleninou.
Zweigelt/Zweigeltrebe
Existuje od 20. let 20. století, ale oblibu získalo až po II. světové válce. Zweigeltg vytvořil profesor Fritz Zweigelt a dnes je to nejrozšířenější červené víno v Rakousku a najdete ho téměř ve všech vinařských regionech. Zweigelt má fialovo červenou barvu a měkké taniny, zralé plné tělo a starší vína mohou získat tóny višně.
K čemu se hodí
Italské těstoviny a pikantní zapečené pokrmy, ryby, měkkýši, drůbež
Ryzlink rýnský
Ryzlink rýnský (Riesling), někdy nazývaný „král bílého vína“, byl patrně vyšlechtěn z divokého vína v německém údolí Rýna. V Rakousku toto odrůdové víno zraje kolem Dunaje. Mladý ryzlink bývá ovocný a plný chuti, ale během zrání se může rozvinout do velmi komplexního vína. Může mít tóny broskví, meruněk nebo exotického ovoce; pomalu vyzrávající ryzlink získá vůni připomínající růže.
K čemu se hodí
Letní saláty s čerstvými bylinkami a čerstvým ovčím či kozím sýrem, studené předkrmy (šunka, slanina, pečené vepřové maso, klobásy), grilované kuře, ryby (pošírované, grilované nebo zpracované do lehké teriny), čerství měkkýši, asijské pokrmy z woku s křehkou zeleninou.
Frankovka
Frankovka (Blaufränkisch), která byla často pěstována v dobách Habsburské monarchie, je typicky středoevropské červené víno. V Rakousku se frankovka (modrá) pěstuje převážně v regionu Burgenland a vykazuje pozoruhodnou nezávislost a individualitu. Je bohatá na taniny a může být vysloveně pikantní charakter.
K čemu se hodí
Italské těstoviny a pikantní zapečená jídla, ryby, měkkýši, kuře a omáčky na bázi vína, rajčat či octa.
Sekt – rakouské perlivé víno
Rakouské perlivé víno, jehož tradice sahá do poloviny 19. století, je klasický aperitiv a doplněk k mnoho pokrmům, od předkrmů po dezerty. Nejčastěji se však sekt používá na přípitek při zvláštních příležitostech a nezbytností je v Rakousku na Štědrý večer; také se často podává jak nápoj na uvítanou při večeřích a na oslavách.
K čemu se hodí
Na Štědrý večer, k chuťovkám, rybám, bílému masu, letní zelenině, dezertům.