O řeckém víně

O řeckém víně 1

Ve starověkém světě Řecko patřilo k předním výrobcům vína. Ale i přes významnou vinařskou historii teprve nedávno moderní řecká vína přitáhla pozornost zbytku světa. Když jde o víno, Řecko dnes nabízí vynikající hodnotu a nové varianty, které obohatí Vaše zážitky. Následující přehled Vás seznámí s 12 řeckými víny, která byste měli vyzkoušet.

 

12 řeckých vín, která byste měli znát 

Assyrtiko ze Santorini

Assyrtiko je jedno z nejlepších vín v Řecku, které se vyrábí v celé zemi. Nejpůsobivější je však místo jeho původu, ostrov Santorini. Jedná se o lehké bílé víno s vůní mučenky, křemene a citronu, jemnou hořkostí a slaností na závěr. Assyrtiko pod názvem Nykteri se nechává zrát pouze v dubových sudech a má patrnější tóny citronového brûlée, ananasu, fenyklu, smetany a pečeného koláče.

            

Moschofilero z oblasti Mantinea

V centru Peloponésu nedaleko města Tripolis se pěstuje Moschofilero, příjemné suché aromatické bílé víno s vůní broskve, potpourri a sladkého citronu. Jak stárne, vytváří se spíše nektarinková a meruňková vůně s tóny lískového oříšku a mandlí. Pokud máte rádi italské Moscato d’Asti, tohle je skvělá varianta pro Vás.

            

Malagousia ze severního Řecka

Bílá odrůda Malagousia je novější objev poté, co byla vzkříšena vinařstvím Ktima Gerovassiliou (ktima znamená „panství“ nebo „zámek“) na severu Řecka. Tato vína nabízejí bohatší styl bílého vína, téměř křížence viognier a chardonnay, s vůní broskve, limetky a pomerančových květů a citronovým olejem snoubícím se s jemným ovocným závěrem.

            

Savatiano z centrálního Řecka

Když je dobře připraveno, víno Savatiano nabízí vůni sladké medovice, zeleného jablka a limetky s patrnou kyselostí podobnou francouzskému Chablis. Po zrání v dubových sudech získá Savatiano vůni citronového tvarohového dezertu, vosku a vyzrálé smetany, s dotekem citronového piškotu a se smetanovou mezichutí, a se strukturou a závěrem podobným bílému burgundskému. Savatiano představuje překvapivý objev.

 

Retsina z centrálního Řecka

Specialitou v Řecku je bílé víno napuštěné vůní pryskyřice borovice halepské. Víno Retsina má aroma lněného oleje a limetkové kůry, které pokračuje vůní jablek a růží s jemným borovicovým slaným závěrem. Vína Retsina vyrobená z hroznů Assyrtiko mívají ostřejší styl a déle zrají. Oproti tomu Retsina vyrobená z hroznů Savatiano má bohatší chuť s vůní zralého jablka a broskví a s olejovitou texturou. Tahle vína umí správně vyrobit pouze 8 výrobců, takže dobře vybírejte!

            

Agiorgitiko z regionu Nemea

Agiorgitiko je víno z regionu Nemea na Peloponésu, pro který je to nejznámější odrůda. Červené víno je plné s vůní sladké maliny, černého rybízu, švestkové šťávy a muškátového oříšku, s jemnými tóny hořkých bylinek (oregano) a hladkými taniny. Víno je bohaté a ovocné, podobné svým stylem merlotu, ale o něco kořeněnější. Růžové víno (rosé) vyráběné z hroznů Agiorgitiko má kořeněné tóny malin a a nádhernou růžovou barvu.

O řeckém víně 2

Xinomavro z regionu Naoussa

Xinomavro bývá označováno za „řecké Barolo” a roste v regionech Naoussa a Amyndeo; chutí připomíná italské nebbiolo s vůní tmavých třešní, lékořice, nového koření a někdy i mírně rajčat, s vysokým obsahem taninů a nadprůměrnou kyselostí. V oblasti Naoussa se vinice nacházejí především na jílovité půdě (slín) bohaté na vápenec, která dává vínu Xinomavro více struktury (tanin) a odvážnější ovocné charakteristiky. Je to dobré víno na uložení do Vašeho sklepa.

            

Směsi Xinomavro z Rapsani

Na svazích hory Olymp na skalnaté půdě se pěstují základní hrozny pro směsi Xinomavro. Směsi druhů jsou zde typické, přičemž převažuje Xinomavro a kořeněná vůně malin, anýzu, fenyklu, třešní a občas také oliv či rajčat. Taniny se ve víně rozvíjejí pomalu, ale jistě. Pokud máte rádi směsi z francouzské oblasti Rhôny, Rapsani je „řeckou Rhônou“ a určitě byste ho měli vyzkoušet.

            

Řecké směsi GSM z Kréty

Na nejjižnějším řeckém ostrově Krétě najdete vynikající teplé klima pro pěstování vína. Zdejší červené hrozny kotsifali a mandilaria se někdy míchají s odrůdou syrah pro vytvoření vína s vůní sladkého červeného a černého ovoce, skořice, nového koření a sójové omáčky, s měkčími sladkými taniny na závěr. Je to velmi hladké a ovocné víno.

Řecká kuchyně            

Vinsanto ze Santorini

Rovněž na ostrově Santorini najdete Vinsanto, sladké víno sušené na slunci, které voní spíše jako červené, i když je vyrobeno z hroznů Assyrtiko, Aidani a Athiri. Bílá Malagousia je novější objev po jednorázovém vzkříšení vinařstvím Ktima Gerovassiliou (výše). Tato vína nabízejí bohatší styl bílého vína, téměř křížence viognier a chardonnay, s vůní broskve, limetky a pomerančových květů s citronovým olejem, to vše spojeno s jemným ovocným závěrem. Vína mají aroma malin, sušených meruněk, třešní maraschino a někdy také ředidla (tj. pach laku na nehty kvůli vysokému obsahu těkavé kyselosti). I když tento pach může zpočátku odrazovat, zláká Vás jistě kontrast sladkého ovoce a hořké chuti vyvolané patrnými taniny (což nebývá u bílého vína obvyklé).

 

Muškát z ostrova Samos

Muškátové víno ze Samosu má mnoho stylů, od suchého po sladké, ale také s aromatickým ovocem liči a s vonnými tóny. K nejoblíbenějším stylům patří Vin Doux, což je mistelle (směs šťávy z muškátových hroznů a muškátové kořalky grappa) nabízející vůni sladkého džemu, liči a tureckého cukroví, s mírnými tóny sena na závěr (charakteristika získaná díky grappě).

            

Směsi Mavrodaphne u Peloponésu nebo Kefalonie

Ze všech řeckých vín má tohle největší potenciál na zlepšení. Obvykle se Mavrodaphne vyrábí ze sladké pozdní sklizně a je to červené víno chutnající po rozinkách a bonbonech, s vysokým obsahem křehkých taninů. Někteří výrobci ho vylepšují a míchají s jinými hrozny. Z hroznů Agiorgitiko vzniká bohaté plné, jemně suché červené víno s tóny ostružin, třešní a lékořice.