O španělském víně

O španělském víně 1

Když přijde řeč na španělské víno, většině lidí se hned vybaví sangria. Španělsko přitom může nabídnout mnohem více než jen tento chutný vinný nápoj podávaný v létě vychlazený ve džbánku. K dostání je rovněž španělské víno s výbornou hodnotou, lahodné a cenově dostupné. Ale budete odměněni také v případě, pokud se rozhodnete poznávat klasická španělská vína.

Objevit ve vinařství novou oblast regionálního vína může být matoucí. Proto se dnes seznámíme s hlavními španělskými vinařskými regiony a odrůdami hroznů, abyste si mohli s jistotou vybrat láhev, kterou chcete ochutnat. 

 

Co uvidíte na láhvi

Španělské víno je mimořádné také díky skutečnosti, že mnoho vinařství v zemi nechává své víno pro své zákazníky dozrát, a to ať už v dubových sudech nebo v lahvích. To znamená, že máte příležitost ochutnat vína uložená ve sklepě, která vyzrála tak, aby vyniklo z nich to nejlepší. Když budete vybírat španělské víno a uvidíte termíny „Joven“, „Crianza“, „Reserva“ nebo „Gran Reserva“, znamená to, jak dlouho víno zrálo: víno Gran Reserva zrálo nejdéle, zatímco „Joven“ nestrávilo ve sklepě zdaleka tolik času. Španělsko je součástí EU, takže označení na štítcích je velmi podobné jako ve Francii a Itálii. Kategorie, kterou nejčastěji uvidíte v místním vinařství, je Denominación de Origen (DO), což je ekvivalent Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) u vín z Francie. Každé jednotlivé DO (např. Ribera del Duero nebo Rías Baixas) má vlastní pravidla pro víno, např. jaké hrozny může sázet. Pokud z nějakého důvodu na lahvi nenajdete DO, jeho „logo“ by mělo být na nálepce vzadu nebo na kapsli přes korek. Na samém vrcholu pyramidy kvality španělského vína stojí Denominación de Origen Calificada (má několik různých zkratek kvůli regionálním nářečím: DOCs, DOC nebo DOQ). Existují jen 2 DOCs: Rioja a Priorat. Španělsko má také jedinečnou kategorii nazvanou DO Pago, která je pro jednotlivá velká vinařství. Když se budete dívat na láhve španělského vína, často uvidíte hlavní odrůdu hroznů uvedenou na přední straně uprostřed viněty nebo (v jiném případě) na zadní straně. Můžete si také všimnout, že kvůli regionálním jazykovým rozdílům se někdy názvy odrůd nebo oblastí mohou psát různě, např. Garnacha se v Katalánsku píše Garnatxa.

 

Počasí dává vínu podobu

Protože Španělsko leží na poloostrově, klima se velmi liší region od regionu. Většina centálního Španělska je v létě vyprahlá díky žhnoucímu slunci, zatímco v zimě zde bývá velmi chladno. V Galicii v severozápadní části země vane chladný vítr z oceánu a protéká tudy mnoho řek, takže získala přezdívku „zelené Španělsko“. Silně vyprahlá země se skučícím větrem na jihu může být pro hrozny už příliš extrémní. Středozemní moře na západě přispívá k teplému počasí a chladivému větru, zatímco Pyreneje na hranici s Francií brání dešťovým mrakům dostat se do severní části centrální oblasti.

Španělská kuchyně

DRUHY VÍNA

Perlivé víno Cava

Cava je nejznámější perlivé víno Španělska. Většinu výroby Cavy najdete v Katalánsku severovýchodně od Barcelony. Cava prochází tradiční metodou sekundární fermentace v láhvi, aby získala bublinky, tak jako šampaňské ve Francii nebo franciacorta v Itálii. Cava může být bílá nebo rosé a obvykle je to směs hroznů Xarel-lo, Macabeo a Parellada, ale může se použít také pár dalších odrůd. Kvůli delšímu zrání s kvasinkami se Cava vyznačuje bohatostí a svěží jablečnou vůní. Cava obvykle bývá suchá, ale (tak jako u francouzského šampaňského) bývá na vinětě vyznačeno množství cukru spolu s označením „Brut“ nebo „Semi-Seco“. Pokud hledáte cenově dostupné perlivé víno pro zvláštní příležitost (ale třeba i víkendový oběd), můžete sáhnout po vínu Cava.

 

Bílé víno

Svěží a slané

Na severním pobřeží Španělska nedaleko San Sebastianu leží Baskicko. Najdete zde Txakoli, citrusové víno s nízkým obsahem alkoholu a trochou perlivosti díky hroznům Hondarribi Zuri. K jeho výrobcům patří Txakoli Ameztoi a Txomin Etxaniz, ale k dostání je také řada dalších. Jedná se o skvělé víno pro slunečné odpoledne. V oblasti se vyrábí také trocha červeného vína z hroznů Hondarribi Beltza, ze kterých vzniká i nějaké rosé. Růžové víno Txakoli je možné považovat za jednu z radostí života: je svěží, příjemné a chutná jako mírně osolený vodní meloun. Na západním pobřeží severně od Portugalska leží region Rías Baixas. Jeho hvězdou je víno Albariño, zatímco Loureira a Treixadura/Trajadura jsou v řadě hned za ním. Je věrné své pobřežní povaze, takže v něm najdete dotek oceánu, tak jako náznak bílých květin a peckového ovoce. Udělejte to jako místní a dopřejte si sklenku k mořským plodům: co třeba tradiční mušle připravené v páře?

Bohaté s texturou

Maličký region Valdeorras vzdálený jen pár hodin cesty do vnitrozemí od Rías Baixas, vyrábí víno několika stylů. Začněte bílým vínem, které je založeno na hroznech Godello; má svěží vůni citronou a melounu cantaloupe s trochou minerality. Víno je dostatečně plné, abyste si ho mohli dát k různým jídlům, od dušené chobotnice po pečeného halibuta. Jihovýchodně od Valdeorrasu leží v regionu Castilla a León na řece Douro oblast Rueda. Vyrábí se zde malé množství červeného vína, ale skutečný klenotem je bílé víno vyráběné z odrůdy Verdejo. Pokud víno obsahuje převážně odrůdu  Verdejo, na láhvi je uvedeno „Rueda Verdejo“; v jiných případech nejspíš obsahuje značný podíl odrůd Viura/Macabeo a Sauvignon Blanc. Tato vína jsou úžasně aromatická a připomínají citrus Meyerův a mandle. I když se Viura (pod názvem Macabeo) pěstuje také v Galicii a v Katalánsku na výrobu Cavy, je známá především jako bílé hrozny Rioja. Může se stáčet do lahví samotná nebo smíchaná s dalšími hrozny, jako je Garnacha Blanca nebo Chardonnay. Lopez de Heredia, jedno z nejvýznamnějších vinařství ve Španělsku, z něj vyrábí vyzrálé víno Viña Gravonia, které je třída samo o sobě. Zraje roky v sudech z amerického dubu a dostane se do prodeje nejdříve za téměř 10 let od sklizně hroznů. Je taninové, plné a má úžasně komplexní aroma přezrálého jablka, kari a kokosu. Ne všechno bílé víno Rioja se však vyrábí tímto způsobem. Mnohá především mladá vína jsou svěží a zároveň plná, s vůní voskových jablek a hrušky.

O španělském víně 2
pěstování vína na Lanzarote

Červené víno

Pokud jste začali seznamovat se španělskými víny, nejspíš jste už narazili na Tempranillo. Jedná se o nejčastěji pěstovanou červené hrozny ve Španělsku, která se objevuje hned pod několika názvy: Tinto Fino, Tinto de Toro, Cencibel, Ull de Llebre nebo Tinto del Pais. Výrobou Tempranilla jsou známé především regiony Rioja a Ribera del Duero.

Rioja

Rioja leží v severním a centrálním Španělsku na řece Ebro. Vína Rioja jsou skvělé směsi s chutí zralého ovoce a zemitou vůní. Ve vínech Rioja je možné zkombinovat hrozny Tempranillo s odrůdami Mazuelo, Graciano, Garnacha a Maturana Tinta. Předpisy také nechávají trochu místa pro vinaře, aby mohli v malém množství přidat jiné než tradiční hrozny, např. Cabernet Sauvignon. Klasické příklady spojují chuť zralé švestky a sušené švestky s náznakem kůže a sladkokyselé omáčky. Rioja trochu překročil španělské předpisy a zvýšila minimální dobu zrání. Přitom vinaři často nechávají víno zrát o mnoho let déle, než kolik je požadováno u vína Rioja. Červené víno Crianza zraje min. 2 roky (včetně 1 roku v sudu) a vína Reserva min. 3 roky (včetně 1 roku v sudu). Gran Reserva stráví v sudech min. 2 roky a 3 další roky v lahvích, než jde do prodeje. Vína Rioja bývají také rozdělována na vína v tradičním a v moderním stylu. To znamená, že tradiční víno Rioja zraje v sudech z amerického dubu, který vínu propůjčí náznak kokosu a kopru. Na moderní vína se používají sudy z francouzského dubu, který mu dá náznak vanilky a koření. I když se někteří výrobci vína striktně řadí do jedné nebo do druhé skupiny, další používají metody někde uprostřed. Můžete dokonce narazit na vína, která zrála v kombinaci sudů z amerického a z francouzského dubu nebo v sudech vyrobených z obou typů dubového dřeva. Chtěli byste ochutnat vynikající Rioja? Obraťte se na výrobce, jako je Muga, Lopez de Heredia a CVNE.

Ribera del Duero

Ribera del Duero je další španělský vinařský region známý svým Tempranillo vynikající kvality; zdejší vína jsou obvykle pouze z hroznů Tempranillo, nikoli směsi. Tak jako u vína Rioja Vám většina vinět u vína z Ribera del Duero řekne, jak dlouho víno zrálo, a to pomocí termínů Crianza, Reserva a Gran Reserva. Také zde má na výsledné víno zásadní vliv druh dubových sudů, které vinaři použijí. Zatímco u tradičního vína Rioja se většinou používá americký dub, vinaři v Ribera del Duero spíše volí francouzský dub, takže zde častěji narazíte na vůni vanilky, skořice a hřebíčku. Celkově je Ribera del Duero okázalejší a nablýskanější než venkovsky zemité Rioja; Ribera del Duero bychom mohli přirovnat k lesklým černým lodičkám a Rioja k měkkým koženým mokasínům. Tempranillo se však neomezuje pouze na Rioja a Ribera del Duero; pěstuje se v celé zemi a regiony, jako je La Mancha a Valdepeñas, nabízejí cenově dostupné verze, které jsou mírně vyzrálé a připravené k okamžitému pití.

Priorat

Vína z Priorat jsou intenzivní a robustní. Pokud máte rádi slunečné plné víno z Kalifornie, ale se zemitějším dotekem, tohle bude skvělé víno pro Vás. Mnoho vinic v DOC Priorat je tak strmých, že je nutné zde budovat terasy: vypadá to, jako by proměnili kopec v obrovské schodiště s řádkem vinné révy na každém schodu. Jedinečná břidlicová půda (llicorella) v oblasti vypadá jako rozbitá školní tabule rozsypaná po svahu. Tento drsný terén vyžaduje révu, která při hledání vody a živin pronikne hluboko do země. Většina červeného vína Priorat se vyrábí ze směsi hroznů Garnacha a Cariñena s Cabernet Sauvignon, Syrah a dalšími. Průkopníkem v oblasti bylo vinařství Alvaro Palacios a zatímco ceny vína Priorat obecně v posledních letech vyletěly nahoru, zdejší víno Camins del Priorat stále nabízí dobrou hodnotu. Pokud Vás zajímají vína tohoto druhu, ale cena je pro Vás příliš vysoká, podívejte se po vínech z regionu Montsant, který se táhne jako podkova kolem Prioratu. Zdejší vína jsou plná, s intenzivní vůní červeného a černého ovoce, suchého tabáku a země.

Další španělské červené víno s dobrou hodnotou

Pokud byste chtěli ochutnat španělské víno a máte omezený rozpočet, stojí za to seznámit se s pár dalšími druhy hroznů mimo Tempranillo. Už jsme zmínili hrozny Garnacha, které se objevují jako příměsi ve vínech z Priorat a Rioja. Ve Francii jsou známé jako Grenache a je to třetí nejčastěji pěstovaná odrůda ve Španělsku. Garnache se daří v teplém klimatu především v severní a centrální části Španělska. Často se z ní vyrábí růžové víno (rosé), ale také skvělá vína s třešňovou vůní, jako je víno Tres Picos z Borsao (z Campo de Borja). Hrozny Monastrell, známé v jižní Francii jako Mourvèdre, je možné najít v celém jižním Španělsku. Ke zrání potřebuje spoustu slunce, které nachází právě na slunečném středozemním pobřežní nedaleko Valencie. Vína jsou často plná, s vůní zralého šťavnatého červeného ovoce a papriky. Z hroznů Mencía vzniká středně plné až plné víno s náznakem ostružiny, anýzu a charakteristickým bylinkovým aroma připomínajícím Cabernet Franc. I když odrůda roste v celé Galicii a severozápadním Španělsku, doporučujeme podívat se po něm v regionu Bierzo.

Sherry

Sherry Vás uchvátí svou intenzivní vůní a elektrizující kyselostí. Většinou se jedná o fortifikované víno, které prochází system of mísení (solera), kdy jsou postupně smíchána vína z různých ročníků. V některých sudech se sherry se na povrchu časem vytvoří vrstva kvasinek (flóra), která víno chrání před kyslíkem a zároveň mu dává typickou vůni. Nejvíce svěží jsou styly Fino a Manzanilla (druhé z nich je ve skutečnosti Fino vyrobené ve městě Sanlúcar de Barrameda). Pokud jsou tato vína později během zrání vystavena kyslíku, což doplní vůni flóry o oříškové oxidační charakteristiky, jsou označována jako styly Amontillado a Palo Cortado. Sherry Oloroso se vyrábí bez flóry chránící víno před kyslíkem, což vínu dává bohaté ořechové a karamelové tóny. Různé druhy suchého sherry se velmi dobře hodí k některým pokrmům. Klasikou je sklenka sherry Manzanilla s mandlemi a s boquerones (ančovičkami). Nadchne Vás jistě také Palo Cortado k pečenému kuřeti s křupavou kůrčičkou. Dali byste si dezert? Sladké sherry, jako je Pedro Ximénez a Pale Cream, je lahůdka s bohatou sirupovou chutí. Skvěle se hodí ke zmrzlině nebo čokoládovému koláči, anebo podávaná jako sladká protiváha k talíři obloženému sýry.