Řecko, které leží na jihovýchodě Evropy, má bohatou historii a kulturu, která proniká zemí do dnešního dne. Jedním z předních aspektů řecké kultury je její jedinečná kuchyně, která přitahuje cizince stejně tak jako místní. Zde se dozvíte více o pozoruhodné historii řecké kuchyně.
Přestože se řecká kuchyně v průběhu historie velmi vyvíjela, některé tradiční pokrmy jsou známy dodnes. Typická řecká kuchyně je odvozena od obecně středomořské kuchyně a tvoří ji tzv. „středomořská trojice“: pšenice, olivový olej a víno. Zmíněný olivový olej a pšenice, a také ovoce, zelenina, med a ryby, jsou pilíře řecké kuchyně. Dále se často konzumuje jehněčí maso. Řecko má přitom jednu z nejzdravějších kuchyní na světě.
Ve starověkém Řecku lidé typicky jedli tři jídla denně. První jídlo byla snídaně, pak následovalo polední jídlo a po něm večerní jídlo. Snídaně byla jen lehká, např. chléb namáčený do vína, možná s trochou oliv nebo fíků. Polední jídlo byla rychlá záležitost, která se zaměřovala na malé, ale chutně připravené pokrmy. Večerní jídlo bylo zdaleka nejdůležitější. Dva chody byly tvořeny řadou ingrediencí, k nimž patřily fazole, čočka, pšenice, ryby, různé druhy masa a saláty. Mnohé z nich se konzumují dodnes, v průběhu času byly vylepšeny, ale přitom si stále uchovávají svůj autentický historický půvab. Jedna z věcí, která se postupem času vytratila, je to, že Řekové dnes obvykle nejedí prsty. Ve starověku bylo nádobí vzácné a téměř všechny pokrmy se jedly prsty. Dnes se tak konzumuje jen málo jídel a jinak se používá vidlička a nůž. Pokud jde o rozdíly mezi dobou tehdy a teď, je jich příliš mnoho na stručný výčet. Ale tak jako Řecko samotné i hlavní finesy řecké kuchyně přežily do dnešního dne; například olivový olej se dnes používá téměř v každém jídle a přitom dává místním obyvatelům jakousi hrdost, protože si ho sami vyrábějí z oliv z místních olivovníků. V průběhu historie byl olivový olej základní potřebou na všechno možné, nejen do jídla, ale také třeba do vína!
Kromě olivového oleje v řecké kuchyni najdete různé přísady a koření. Řekové používají spousta různých druhů na zvýraznění pokrmů. Protože je většina bylinek místního původu, v mnoha regionech je jich hojnost. Nejrozšířenější je máta, bazalka, římský kmín, skořice, koriandr, oregano a šafrán. Zelený koriandr (cilantro) se používá v řadě pokrmů, od marinád na jehněčí a vepřové až po hummus. K nejoblíbenějším patří oregano, které se dává do marinád a salátů. Bylinky mají své stálé místo v řecké kuchyni po celá tisíciletí a nejspíš budou mít i nadále. Vybírat si můžete doslova ze stovek skvělých řeckých pokrmů, ale existuje pár obzvlášť oblíbených. Polévky patří k těm pokrmům, při jejichž přípravě se dá použít řada nejoblíbenějších ingrediencí. Ze spousty polévek patří k nejoblíbenějším Fassolatha, bohatá polévka z bílých fazolí, a avgolemono, krémová slepičí polévka často připravovaná v řeckých domácnostech. Saganaki (opečený sýr s řeckou obměnou), musaka (moussaka) a baklava, patří k nejoblíbenějším v celé zemi.
Zatímco svátky jsou radostný čas kdekoli, Řecko obzvlášť prožívá rok co rok velké oslavy spojené s bohatým jídlem. Základním pokrmem na Vánoce je Chistopsomto, vánoční chléb pokapaný medem, který se jí na Štědrý večer. Karythopita je ořechový koláč, který je rozšířený především v domácnostech obyvatel jónských ostrovů a je to dávná tradice. Krůtí, jehněčí nebo vepřové jsou nejrozšířenější druhy masa na sváteční oběd, zatímco k nejoblíbenějším dezertům patří cukroví melomakarona a kataifi zdobené skořicí a cukrem. Velikonoce jsou v Řecku jedinečný zážitek. Je to radostná příležitost s tradičním chlebem tsoureki (připomínajícím vánočku nebo mazanec) a jehnětem pečeným na rožni. Pokud budete v Řecku během Velikonoc, možná si také budete moct zahrát hru nazvanou zsougrisma – klepání vařenými vejci.
Bez ohledu na to, který svátek v Řecku strávíte, existuje spousta svátečních pokrmů, ze kterých si určitě vyberete.
Řecká kuchyně používá čerstvou zeleninu a různé druhy masa, jako je jehněčí, kuřecí, vepřové, hovězí a ryby, s patrnými vlivy z Itálie a a dalších okolních zemí. Řeckým pokrmům dává jejich typickou chuť směsice pikantních přísad. Hlavní z nich jsou olivy, citrony, česnek a široká škála bylinek, které se používají v rodinných receptech i těch prověřených časem. Řecké oslavy, festivaly a náboženské zvyklosti jsou centrem života v zemi, přičemž svádějí dohromady rodiny a přátele, kteří si vychutnávají zdejší bohatou kuchyni.
V řecké kultuře začínají Velikonoce prvním dnem půstu, kdy se lidé připravují na Kristovo vzkříšení očistou svého těla. Jídlo, které se v té době jí, bývá označováno „nistisima“, což naznačuje, že neobsahuje nic ze zakázaných potravin. Tradiční velikonoční chléb tsoureki má trochu sladkou chuť. Řekové také dělají velikonoční cukroví, které nabízejí přátelům a návštěvníkům. Velikonoční neděle je dobou oslav. Oblíbená velikonoční polévka se nazývá mayeritsa a připravuje se s jehněčími vnitřnostmi a přísadami. Během Vánoc Řekové podle tradice jedí melomakarona (cukroví s medem a ořechy) a kourabiethes (něco na způsob mandlových rohlíčků obalených v cukru). Kromě toho mají Řekové spoustu různého sladkého pečiva a dalších dezertů.
Těsto filo, velmi podobné listovému, je ultra tenké drobivé těsto, které tvoří základ mnoha oblíbených řeckých pokrmů. Používá se na spanakopita (slaný špenátový koláč) nebo baklavu (sladké pečivo s ořechy). K dalším oblíbeným řeckým receptům s těstem filo patří chuťovky s mořskými plody a další chuťovky, dezerty a dorty.
Oblíbené maso, které se podává doma i v restauracích, je jehněčí, které se obvykle peče na rožni. Jehněčí se používá v hlavních jídlech i do zapékaných pokrmů se zeleninou. K dalším druhům masa v řeckém prostředí patří kuřecí, vepřové, hovězí a rybí. Kterékoli z nich se může použít na souvlaki, jeden z oblíbených řeckých špízů.
Pita chleba se podává k většině řeckých jídel. K pitě můžete dostat jogurt s okurkou nebo olivový olej s citronem a dalšími přísadami (tzatziki) jako dip. Pita se také používá na sendviče v řeckém stylu, které obsahují např. gyros, tj. tenké plátky jehněčího, rajčata, cibuli a jogurtový dresink.
Řecké saláty často obsahují olivy, rajčata a sýr feta. Dresink bývá založen na olivovém oleji s octem a dalšími přísadami. Saláty se typicky nakonec zdobí ořechy.
Řecká kuchyně je známá tím, že obsahuje řadu sezónní zeleniny. Musaka je zapečené jídlo založené na lilku ve vrstvách s rajčaty, paprikami, cibulí a někdy i masem. K dalším oblíbeným druhům zeleniny patří listová zelenina, zelí, mrkve, rajčata, papriky, cibule a všechno ostatní, co sezona nabídne.
Mnoho řeckých pokrmů včetně hlavních jídel a salátů používá olivy, olivový olej a citrony. Olivový olej je jedna z nejrozšířenějších ingrediencí v řecké kuchyni. Používá se do salátů, hlavních jídel i jako dip. Citrony pak řeckým pokrmům dávají typickou svěžest.
Samonivelační hmoty jsou klíčovým materiálem pro přípravu podkladů před pokládkou různých podlahových krytin, jako je…
Zážitkové dárky a poukazy se staly velmi populárním způsobem, jak obdarovat naše blízké. Představte si,…
Pokud se zajímáte o to, kolik stojí metro ve Valencii, je důležité si uvědomit, že…
Valencie, rozprostírající se na pobřeží Středozemního moře, je třetím největším městem Španělska a díky své…
Po příletu na letiště ve Valencii, které je oficiálně známé jako Letiště Manises, se návštěvníci…
Valencie, toto nádherné španělské město nacházející se na pobřeží Středozemního moře, je místem, které oplývá…