Řemeslné pivo a real ale – jaký je mezi nimi rozdíl?

Řemeslné pivo a real ale – jaký je mezi nimi rozdíl? 1

Když jde o kategorizaci piva, existuje moře možností. Proto se zde podíváme na některé z nich.

 

Real Ale

O co se jedná

Real ale je termín, který vytvořili v Campaign For Real Ale (CAMRA) na počátku 70. let. Obecně je to pivo vařené z tradičních ingrediencí: sladového ječmene, chmelu, vody a kvasnic. Je dvakrát fermentované, poprvé v pivovaru a podruhé v sudu, typicky ve sklepě hospody nebo zařízení, kde se podává, bez použití oxidu uhličitého (CO2). Oblíbené je kvůli své plné chuti, kde se nic z přírodního charakteru neztrácí při filtraci, karbonizaci a pasterizaci.

Další označení

Odborníci na real ale v CAMRA ho často označují „cask-conditioned beer“ (pivo zrající v sudu), „real cask ale“ (skutečné pivo ze sudu) nebo „naturally conditioned beer“ (přirozeně zrající pivo). Jako real ale (skutečné/pravé pivo) je možné definovat piva stout, porter, bitter a pale ales, pokud jejich výroba probíhá podle uvedeného návodu. Bez filtrování, bez pasterizace a bez ošetření – real ale je živý produkt.

Kde ho najdete

Historie světlého piva (ale) sahá do středověké Evropy a konzumace piva zrajícího v sudu zůstává převážně evropskou záležitostí; to se týká především Spojeného království, Irska a západní Evropy. Ve Spojeném království uvádí databáze WhatPub od CAMRA více jak 35 000 hospod podávajících real ale. Chtěli byste se vydat do Velké Británie za pivem? Města York, Derby i Sheffield si kladou nárok na titul „britská metropole piva“. V Norwichi se koná každoroční festival City of Ale na oslavu jeho spousty zdejších hospod a pivovarů. Cenu „hospoda roku“ od CAMRA v roce 2017 získal George & Dragon v Hudswellu, Yorkshire. V roce 2008 mu hrozilo zavření, ale pak ho koupila obec a dnes slouží jako místní venkovská prodejna a knihovna v době, kdy se načepuje pivo. Další ceny získala historická památková hospoda The Scottish Stores v Londýně a Sandford Park Alehouse v Cheltenhamu.

 

Tři nejlepší piva real ale:

Jaipur od Thornbridge

Jedná se o pivo typu India Pale Ale s použitím amerického chmelu, které ožívá prostřednictvím silné vůně citrusů či sladkého medu, po nichž následuje pozoruhodně hladký závěr.

Trooper od Robinsons

Robinsons Brewery (zal. 1838) z Cheshire spolupracoval s Iron Maiden, ikonami heavy metalu & milovníky piva, při výrobě tohoto ohnivého nápoje. Sladové vůně a citronové tóny se v něm mísí a dávají pivu jeho tmavě zlatou barvu a jedinečnou chuť.

Vanilla Stout od Binghams (zavřeno)

Titul šampiona mezi pivy (udílený CAMRA) v roce 2016 získal tento tmavý stout vařený z tmavého sladu a ochucený vanilkovými lusky. Jedná se o dokonalou kombinaci pro každého, kdo s pivem stout začíná.

Řemeslné pivo a real ale – jaký je mezi nimi rozdíl? 2

Řemeslné pivo

O co se jedná

Neexistuje žádné oficiálně uznaná definice pro řemeslné pivo. Podle většiny pivovarníků řemeslné pivo vykazuje „tři I“ (individualismus, inovace a integrita). Brewers Association v USA definuje amerického výrobce řemeslného piva jako „malý, nezávislý a tradiční“ pivovar. Má přitom poněkud volnou definici slova „malý“, kdy považuje za řemeslný pivovar takový, které produkuje méně než 6 mil. barelů ročně. To se rovná asi 1700 mil. pintám piva (1 pinta = necelý půllitr), což je hodně. Abychom to dali do souvislostí, pivovar (resp. společnost), který vlastní značky Budweiser, Anheuser-Busch, v roce 2015 vyprodukoval 351 mld. barelů.

Další označení

Řemeslné pivo nemá žádné další názvy nebo označení. Výrobci však mají sklon vymýšlet opravdu netradiční názvy pro svá piva, jako je Ruckus’ Hoptimus Prime, Stoudts’ Smooth Hoperator a AleSmith’s Java the Nut.

Kde ho najdete

Nejslavnější jména v oblasti výroby řemeslného piva se rozšířila do barů a hospod na celém světě. Sierra Nevada Brewing Company, BrewDog, New Belgium Brewing Company Innis & Gunn jsou mezinárodní značky, které dnes produkují miliony barelů piva ročně. Portland v Oregonu je už dlouho považován za metropoli řemeslného piva v USA – údajně se zde nachází více pivovarů a nezávislých mikropivovarů než v kterémkoli jiném městě světa. V Kanadě představuje ráj pivařů město Montreal, kde k nejoblíbenějším pivovarským hospodám patří Dieu du Ciel! (v překladu „Bože na nebi!“), která vaří řemeslné pivo podle svých receptů už téměř 20 let. V Evropě je svými pivovary a hospodami proslulá Belgie. Přístavní město Antverpy se stalo mekkou milovníků piva a Kulminator je zdejší hvězdná pivovarská restaurace, která skladuje více jak 800 piv z celého světa.

 

Tři nejlepší řemeslná piva:

Punk IPA od BrewDog

S řemeslným pivem bývá (ve Velké Británii) spojována především značka BrewDog. Skotský pivovar už více jak desetiletí stojí v čele revoluce řemeslného piva a jejich vlajkové pivo India Pale Ale se prodává v barech na 6 kontinentech. Pivo Punk se vyrábí z 6 různých druhů chmele a má suchý, svěží závěr; jedná se o kultivované pivo s příznici na celém světě. 

Southpaw od Gipsy Hill Brewing Company

Pivo Southpaw, ověnčené 4 hvězdičkami na Beer Awards 2016, se vyrábí pouze z amerického chmele a vykazuje „náznaky karamelu a vůni lehce praženého sladu“.

Racer 5 od Bear Republic

V Kalifornii najdete více řemeslných pivovarů než v kterémkoli jiném státě USA, jak uvádí čísla Brewers Association. Ikonický medvěd grizzly zdobí každou láhev tohoto piva IPA ověnčeného cenami, které ožívá bohatou směsí amerického chmelu. Jak říká Bear Republic Brewing Co trofej je v každé sklenici“.