Milovníci jídla a kultury by měli zamířit do vnitrozemí Chorvatska. Dlouhé krásné pobřeží Chorvatska je nám všem dobře známé, ale ti, kdo se zajímají o kulturu a gastronomii (nebo chtějí blíže poznat také jiné stránky této země) by měli zamířit do oblasti Slavonie. Je to skrytý klenot v severovýchodní části země, kdysi zalitý Panonským mořem; ve skutečnosti je první chorvatský geopark Papuk zbytkem jednoho z panonských ostrovů. Slavonie je jedna ze čtyř historických a kulturních oblastí Chorvatska a nabízí méně obvyklý pohled na ranou civilizaci v Evropě. Navíc oblast velmi připomíná střední Evropu.
Archeologická lokalita Vučedol a Muzeum vučedolské kultury
Muzeum vučedolské kultury (Muzej vučedolske kulture) na břehu Dunaje téměř 6 km od Vukovaru je věnováno prehistorickému osídlení oblasti v období eneolitu, v době měděné a bronzové (3000 – 2500 př.n.l.), tj. zhruba ve stejné době kdy vznikly egyptské pyramidy nebo Stonehenge v Anglii. Vučedol je považován za jednu z nejvýznamnějších archeologických lokalit v Evropě a patrně byl osídlen už kolem roku 6000 př.n.l.. V muzeu spatříte nejstarší indoevropský dům nalezený ve Vučedolu, nejstarší prehistorický čtyřkolový vozík, nejstarší indoevropský kalendář založený na pozorování zimní oblohy, a také prehistorické základy první výroby kovu včetně první výroby bronzu na světě a nejstarší nalezené pilky. Místnosti jsou tematické: zaměřují se na geologii Vučedolu, základy kultury, příchod Indoevropanů, chov dobytka, zemědělství, lov a rybolov, tkaní a oděvy, řemesla a obuv, metalurgii, keramiku a chronologii. V muzeu se nacházejí také interaktivní expozice, a k dispozici jsou audio a video pomůcky dostupné prostřednictvím bezplatné aplikace pro iPhone a Android.
Kuchyně oblasti Baranja
V zemi existuje oblíbené rčení, které říká zhruba toto: „Ve Slavonii a Baranje se vám může přihodit leccos, ale nikdy nebudete mít hlad nebo žízeň.“ Tato část Chorvatska, která je známá svými chutnými pokrmy a velkými porcemi, nabízí řadu vysoce hodnocených restaurací, které podávají tradiční kuchyni oblasti Baranja. Proto si nenechte ujít místní kuchyni, která často používá sumce či kapra, vepřové, hovězí, brambory a čerstvou zeleninu.
K nejoblíbenějším pokrmům patří pijani šaran (opilý kapr). Připravuje se tak, že se ryba očistí, osolí, očesnekuje a peče s citronovou šťávou, vínem, olejem a rozmarýnem. Dalším oblíbeným pokrmem je čobanac, dušené maso pomalu připravované několik hodin ve velkém měděném hrnci zavěšeném nad otevřeným ohněm. Dávají se do něj různé druhy masa (nejčastěji telecí a hovězí) spolu s cibulí a mletou pálivou paprikou. V receptech je patrný maďarský vliv, což je pochopitelné vzhledem k historickým vazbám s Rakousko-Uherskem a k použití ingrediencí, jako je paprika, sádlo, černý pepř a česnek.
Vukovar a Zámek Eltz
Zámek/Palác Eltz nechal postavit v polovině 18. století Philipp Karl von Eltz-Kempenich, arcikancléř Svaté říše římské. Jeho potomci zde žili až do roku 1944, kdy byl objekt během 2. světové války zkonfiskován. Muzeum bylo založeno v roce 1948 coby Muzeum města Vukovaru, avšak budova byla zničena v roce 1991 během Chorvatské války za nezávislost. Po dlouhé renovaci byla vrácena do své předchozí krásy a znovu otevřena veřejnosti v roce 2015 jako Muzeum města Vukovaru a Zámecký komplex Eltz.
Budova na břehu Dunaje je prý nejkrásnějším příkladem barokní architektury v Chorvatsku. Prohlédnout si můžete její čtyři poschodí, kde spatříte artefakty od mamutích fosilií až po nástroje z doby bronzové. Video expozice pak přináší působivý záznam obléhání Vukovaru a destrukce města. Návštěvníci mohou rovněž spatřit některé místnosti, kde žil rod Eltzů, a také historickou sbírku z Vukovaru zahrnující obrazy, nábytek a oděvy. Komentované prohlídky jsou k dispozici denně.
Víno v Iloku
Historické město Ilok stojící na vrcholu Fruška Gora na břehu Dunaje je nejvýchodnější město v Chorvatsku a vzkvétající ráj pro milovníky vína. V Iloku se nachází řada vinic, které produkují odrůdy chardonnay, ryzlink, rulandské bílé (pinot) a tramín, a patří k nejlepším místům ve Slavonii, kde můžete víno ochutnat. Věnujte jeden den (nebo alespoň půl dne) vinným stezkám The Ilok Wine Road, kde navštívíte rodinná vinařství, projdete se v okolních vinicích a ochutnáte zdejší originální příchutě.
Hrad Ilok (také známý jako hrad Odescalchi), nechal postavit Nicholas z Iloku, chorvatský bán a král Bosny v 15. století. Dnes si zde můžete prohlédnout podzemní sklepy staré pět staletí a navštívit Muzeum města Ilok. Při prohlídce sklepů spatříte velký dubové sudy a sbírku vín vytvářenou téměř 40 let, přičemž uslyšíte příběhy o heroickém úsilí o záchranu vzácných vín během bojů v roce 1991. Po prohlídce a ochutnávkách vína si dejte večeři v přilehlé restauraci. Nachází se v obrovské historické hodovní síni a vaří vynikající rybí guláš.