Smrtící brambory a jiné nebezpečné jedy z vaší komory

Smrtící brambory a jiné nebezpečné jedy z vaší komory 1

Vaše komora obsahuje více jedů než si myslíte. Teď nemluvíme o enormních množstvích tuků a cukrů, ale o skutečně jedovatých látkách, které se ukrývají v běžných potravinách.

Brambory
Glykoalkaloidy se nacházejí v listech, stonkách a výhoncích brambor. Pokud jsou plody ponechány dlouho na slunci, tak se glykoalkaloidy hromadí i v bramborech. Konzumace glykoalkaloidů způsobuje křeče, průjem, bolesti hlavy, zmatení, či dokonce kóma nebo smrt. Tři až šest miligramů glakoalkaloidů na kilogram tělesné hmotnosti stačí na smrt. Takže, vyhněte se bramborám se zeleným zabarvením.

Muškátový ořech
Toto oblíbená koření je halucinogenní. Jen málo stačí ke křečím, záchvatům a vidinám. Konzumace celého oříšku vede ke ztrátě vědomí a křečím, které vyústí do kómatu a následně to vede k smrti.

Mandle
Existují dva druhy mandlí – sladké a hořké. Hořká verze obsahuje velké množství kyanovodíku. Snědení sedmi až deseti syrových mandlí může způsobit dospělým problémy a pro děti to může být smrtelné.

 
honey-05

Med
Zatímco je med přírodní (ještě neprošel pasterizací, kterou se zabíjejí škodlivé toxiny), obsahuje grayanotoxín. Ten způsobuje závratě, slabost, nadměrné pocení, nevolnost a zvracení, které trvají 24 hodin. Uvedené problémy vám způsobí už jen jedna polévková lžíce koncentrovaného grayanotoxínu. A snězení několika lžic může být velmi špatný a asi i poslední nápad.

Rajčata
Stonky a listy rajčat obsahují alkalické jedy, které mohou způsobit žaludeční problémy. Stejný účinek mají i nezralé, zelená rajčata. Ale na to, aby byl jed v nich smrtelný, byste museli sníst obrovské množství rajčat.

Tuňák
Nebezpečná je rtuť, kterou ryby absorbují. Když se rtuť dostane do těla, buď projde ledvinami nebo do vašeho mozku a přivede vás až k šílenství. Dětem a těhotným ženám se vůbec nedoporučuje jíst tuňáka. Když sníte najednou velké množství tuňáka, tak vás to asi nezabije, ale vyplatí se sledovat vaše týdenní dávky.

Kešu
Syrové oříšky z obchodu nejsou tak úplně syrové. Kešu musely být napařené, aby se z nich odstranila látka urushiol. Vysoké dávky urushiolu mohou mít fatální následky a v malých dávkách mohou vyvolat alergickou reakci.