Každý, kdo Španělsko navštívil nebo tam žil, ví, že je těžké se do něj nezamilovat – a z velké části za to může španělská kuchyně. Je to mnohem více než jen tapas a paella: Španělsko zahrnuje širokou škálu kulturních a kulinářských tradic.
Španělsko se skládá ze 17 autonomních společenství, z nichž každé má vlastní identitu. Kamkoli půjdete, naleznete charakteristické místní zvyky, jazyk a jídlo. Zde je stručný přehled, co najdete a co můžete ochutnat v jednotlivých regionech.
Andalusie je nejjižnější španělský region, který zahrnuje slavná města, jako je Granada, Seville, Malaga a Cadiz. Andaluská kuchyně se zaměřuje spíše na dary moře (často smažené) a jsou v ní patrné vlivy islámské a židovské kultury. Pocházejí odtud nejslavnější pokrmy, jako je gazpacho, mojama, rabo de toro a torrijas, nemluvě o víně sherry.
Aragonie je jeden z méně známých regionů Španělska, ale jeho přírodní krásy, architektura a typická kuchyně stojí za návštěvu. Prohlédněte si město Zaragoza nebo menší města, jako je Teruel a Huesca, kde můžete ochutnat místní speciality, jako je longaniza, ternasco asado nebo pstruh z řeky Ebro.
Asturie je známá svými úžas budícími horami, půvabnými rybářskými městečky a spoustou hovězího dobytka, což znamená mnoho druhů místních sýrů. Jídlo je v tomto severozápadním regionu často bohaté a vydatné, takže se k němu skvěle hodí svěží asturský cider. K ikonickým pokrmům patří fabada, cachopo, karamelizovaná mléčná rýže arroz con leche, a také spousta dalších specialit.
Baleárské ostrovy, k nimž patří především Ibiza, Mallorca, Menorca a Formentera, leží ve Středozemním moři u východního pobřeží Španělska. Jsou známé svými nádhernými plážemi a kulinářskými specialitami, jako je sobrasada, ensaimadas, ryby a mořské plody.
Baskicko je známé svými slavnými, cenami ověnčenými kuchaři a restauracemi. Jeho jazyk i kuchyně jsou přitom naprosto originální. Od pintxos po hospody cider house, baskická kuchyně je samostatný svět, jehož objevování Vás nikdy neunaví. Doporučujeme především návštěvu San Sebastianu, ale neměli byste zůstat pouze tady.
Extremadura leží u hranic s Portugalskem a je to země lesů, jezer, přírodních krás – ale také krvavé klobásy morcilla, kterou byste si neměli nechat ujít. Zde se do ní přidává vepřové sádlo a brambory či dýně, takže je o něco jemnější. K dalším regionálním specialitám patří migas a paprika pimenton de la Vera, která hraje nezastupitelnou roli v mnoha oblíbených španělských pokrmech.
Severozápadní region možná příliš není příliš známý, ale pochází odtud mnoho oblíbených španělských pokrmů. Ochutnali jste někdy koláč empanada gallega nebo vařenou chobotnici pokapanou olivovým olejem s paprikou? Tyto dva pokrmy jsou pro Galicii nejtypičtější, spolu se sýrem Tetilla, pimientos de Padrón, chuleton a s mandlovým koláčem tarta de Santiago.
Kanárské ostrovy jsou vulkanické souostroví v Atlantickém oceánu ležící ve skutečnosti blíže Maroku než Španělsku. Tvoří je celkem 7 ostrovů s vlastní kulturou, což zahrnuje také kuchyni. Můžete zde ochutnat např. papas arrugadas, mojo picón a mojo verde, gofio nebo escaldón.
Kantábrie leží uprostřed severního pobřeží Španělska vedle Biskajského zálivu, není proto divu, že ryby a mořské plody hrají hlavní roli. Typické kantabrijské pokrmy jsou založeny na místním tuňákovi bílém, štikozubci a dalších rybách, ale oblíbené je rovněž hovězí maso. Nic nepředčí sardele/ančovičky z města Santoña, jednoho z nejlepších cílů pro milovníky dobrého jídla ve Španělsku.
Jihovýchodně od Madridu leží legendární prostředí z Dona Quijota, oblast Kastilie–La Mancha. Najdete zde hory, vinice a větrné mlýny, a také některé pokrmy patřící k nejslavnějším v zemi. Toledo je proslulé svými pokrmy ze zvěřiny a marcipánem, a celý region sýrem Manchego.
Castilla y Leon je velký region severozápadně od Madridu, zahrnující několik velkých měst s jejich vlastními kulinářskými tradicemi. Město Segovia nabízí cochinillo (pečené selátko), město Salamanca farinato (pikantní uzeninu) a Leon cecina (zpracované hovězí), ale neméně zajímavé jsou vesnice, jako je Pozos.
Severovýchodní kout Španělska představuje další region s typickou kulturou, jazykem a kuchyní. Katalánsko zahrnuje Barcelonu, ale představuje mnohem víc než jen turistickou destinaci. Pýcha místních lidí spojená s historií se vztahuje také na katalánské pokrmy – stačí ochutnat, a důvod Vám bude jasný. K typickým pokrmům patří calçots, canelons, fideuà, fricandó, crema catalana a mnoho dalších
Když lidé slyší „Rioja“, většinou si představí víno, což má svůj dobrý důvod. Severní oblast zahrnuje jednu z nejznámějších vinařských oblastí v zemi. A k vínu je potřeba něco jíst. Proto je součástí výletů do La Rioja vydatné místní jídlo, často obsahující jehněčí kotlety, fazole, artyčoky a papričky piquillo.
Nabídka restaurací v Madridu je stejně tak rozmanitá jako v kterékoli jiné velké metropoli: najdete zde podniky s kuchyní z každého koutu světa. Ale metropole (a okolní region) má také vlastní speciality, od cocido madrileño a callos po sendviče s kalamáry a klasickou španělskou tortillu. Proto není snadné vybrat, kterou restauraci navštívíte.
Murcia patří k menším španělským regionům a leží na jihovýchodním pobřeží mezi Valencií a Andalusií. Tato neokázalá destinace má však hodně co nabídnout, když jde o jídlo. K dispozici je hojnost místních produktů, čerstvých mořských plodů a skvělé rýžové pokrmy, nemluvě o proslulých papričkách ñora , které se melou na koření typické pro kuchyni Murcie.
Navarra je známá především díky své metropoli Pamploně, kde se každoroční koná běh s býky. Ale je to také oblast plná půvabných vesnic a starobylé historie, a pár místních lahůdek si nesmíte nechat ujít. Pokud byste nevěděli, co dělat o víkendu, když zde budete, doporučujeme ochutnávky talos con chistorra, místního cideru s medem a sýra Idiazabal.
Pokud existuje jedno jídlo, které je pro tento region charakteristické, je to paella: Valencie je místem zrození ikonického pokrmu, který se tradičně připravuje s kuřecím masem, fazolemi a zeleninou. Ale v oblasti jídla Valencie nabízí mnohem více k poznávání, od fartons a horchata po slávky a esgarraet. A pokud máte rádi koktejl mimosa, ochutnejte Agua de Valencia, místní koktejl s pomerančovou šťávou, vínem cava, vodkou a ginem.
Španělsko má hned 9 národních svátků. Když k tomu připočtete regionální a místní slavnosti, většina Španělu během roku oslaví asi 14 oficiálních svátků. A každá správná párty nabízí občerstvení, což platí tím více pro španělské svátky.
Vánoce jsou jeden z nejvýznamnějších svátků v zemi s vlastní sérií tradičních jídel. Ochutnejte některá španělská vánoční jídla, od vařených krevet a zpracované šunky po polvorones a turrón (dva oblíbené španělské vánoční dezerty). Španělsko slaví další významný státní svátek 12 dní po Vánocích, na Tři krále 6. ledna. A nejlepší způsob, jak ho oslavit, je spolu s místními plněným koláčem roscon de reyes.
Velikonoce jsou ve Španělsku významná událost s nákladnými oslavami trvajícími celý týden, tzv. Semana Santa („svatý týden“). Obzvlášť pozoruhodný je v Andalusii, kde ulici zaplní slavící lidé a náboženská procesí. A pokud jde o jídlo, nutností jsou smažené torrijas spolu s mnoha dalšími tradičními španělskými velikonočními jídly.
Jedna z nejlepších věcí na španělské kuchyni spočívá v tom, že je často klamně jednoduchá. Spoléhá se na pár základních ingrediencí, pečlivě zkombinovaných a připravených k dokonalosti. Tyto významné prvky španělské kuchyně by měly být nejlepší možné kvality, čehož lze ve Španělsku snadno dosáhnout.
Jaký je rozdíl mezi španělskou a mexickou kuchyní?
Když se řekne španělská kuchyně, většinu lidí napadne pár konkrétních věcí: paella, sangria, možná gazpacho. Ale ve skutečnosti existují desítky pokrmů, které jsou pro kuchyni této země charakteristické. A samozřejmě nejslavnější jídlo nemusí nutně být to nejlepší. Kdykoli se Vás někdo zeptá, co má ve Španělsku ochutnat, váháme s odpovědí: kde začít?
Španělská rýže – určitě jste už slyšeli o paelle, nepochybně nejslavnějším jídle Španělska. Ale existují také desítky dalších skvělých španělských rýžových pokrmů, které obsahují všechno možné, od kuřecího masa až po sépiový inkoust.
Šunka a uzeniny – iberská šunka je možná definující prvek španělského jídla, který spojuje kuchyně všech koutů země. Mimo jamón existují různé druhy španělských uzenin (embutidos): chorizo, salchichon, lomo, morcilla a mnoho dalších.
Olivový olej – španělský olivový olej je obsažen téměř v každém pokmu, který zde ochutnáte, včetně dezertů. Španělsko je přední výrobce olivového oleje na světě a existují doslova desítky různých druhů, které můžete objevovat…
Sýry – Španělsko nabízí širokou nabídku vynikajících sýrů, jako je Manchego nebo Mahón. Ať už je čerstvý, polotvrdý nebo vyzrálý, španělský sýr nezklame: skvěle se hodí k vínu, šunce jamon i k jiným sýrům.
Konzervované pokrmy (Conservas) jsou symbolem španělské identity, překvapivým a přitom výborným. Španělské konzervy mohou obsahovat prakticky cokoli, od tuňáka přes mušle/slávky až po bílý chřest. A přestože byste to možná nečekali, tyhle trvanlivé výrobky jsou skutečné lahůdky!
Olivy – existují stovky různých typů španělských oliv a najdete je všude: v malém jídle podávaném k pivu, v salátech, napíchnuté na na špejlích s ančovičkami a paprikami… možností je nekonečně mnoho.
Čokoláda – Španělsko asi nebude první země, která Vás napadne, když je řeč o čokoládě. Ale Španělé byli prvními Evropany, kteří začali konzumovat kakaové boby z Ameriky, a prvními, kdo do nich začal přidávat cukr. Dnes vynikající možnost představují churros namáčené do horké čokolády.
Paprika – španělská paprika (pimenton) je klíčová ingredience v mnoha ikonických pokrmech. Uzená červená paprika je vyrábí ze sušených paprik a může být sladká (pimenton dulce), hořkosladká (pimenton agridulce) nebo mírně ostrá (pimenton picante).
Vejce – pro Španěly jsou vejce mnohem více než jen jídlo ke snídani nebo surovina na pečení. Hrají ústřední roli ve španělských pokrmech, jako je tortilla, huevos rotos a revueltos, které se nejčastěji podávají odpoledne nebo večer. Také zdobí mnoho dalších pokrmů, ať už vařená natvrdo nebo smažená.
Ryby a mořské plody – Španělsko je obklopeno mořem, takže není divu, že ryby a mořské plody představují nedílnou součást jeho kuchyně. Setkáte se zde nejen s běžnými rybami a měkkýši, ale také s překvapivými specialitami, jako jsou percebes a ortiguillas. Nejlepší ryby v zemi najdete v menších městech na břehu oceánu – nebo v Madridu, kde se nachází největší rybí trh v Evropě.
Nápoje – asi jste už slyšeli o španělském víně, ale ochutnali jste také další slavné španělské nápoje? Začněte pivem, což je nejoblíbenější nápoj v zemi, ale nenechte si ujít ani vermut, perlivé víno cava, koktejl tinto de verano a další. Všechny se skvěle hodí k typickým španělským jídlům, i když některé kombinace jsou obvyklejší než jiné.
Samonivelační hmoty jsou klíčovým materiálem pro přípravu podkladů před pokládkou různých podlahových krytin, jako je…
Zážitkové dárky a poukazy se staly velmi populárním způsobem, jak obdarovat naše blízké. Představte si,…
Pokud se zajímáte o to, kolik stojí metro ve Valencii, je důležité si uvědomit, že…
Valencie, rozprostírající se na pobřeží Středozemního moře, je třetím největším městem Španělska a díky své…
Po příletu na letiště ve Valencii, které je oficiálně známé jako Letiště Manises, se návštěvníci…
Valencie, toto nádherné španělské město nacházející se na pobřeží Středozemního moře, je místem, které oplývá…