Středomořská kuchyně

Středomořská kuchyně zahrnuje jídlo připravované národy žijícími kolem Středozemního moře. Tvoří ji směs různých chutí, které přinesly různé kultury v tomto regionu.

Existuje řada podobností mezi jídlem připravovaným v různých středomořských zemích, ale obecně lze středomořskou kuchyni rozdělit do 3 regionů. Prvním z nich je severní Afrika, tj. Maroko, kde hraje významnou roli koření. Další region je jižní Evropa, což zahrnuje Španělsko, Francii a Itálii. Zdejší kuchyně obvykle používá hodně bylinek a vína. A pak je zde východní středomořský region a kuchyně, to znamená Řecko, Egypt, Izrael, Sýrii, Libanon a Turecko. Středomořská kuchyně přitom podporuje zdravý a ekologický život, kdy používá hodně zeleniny, ovoce, olivového oleje a obilovin. Základní potravinou je chleba a existuje bohatý výběr dalšího pečiva a lahůdek. Zde Vás seznámíme s některými typickými lahůdkami středomořská kuchyně.

 

Pita chleba

Pita chleba je známý v mnoha zemích a obvykle se podává s hummusem. Jsou to kulaté chlebové placky, v nichž se udělá kapsa, a pečou se v troubě. Pita chleba je ve středomořské kuchyni hojně zastoupen a připravuje se z různých typů mouky; k dostání bývá v různých tvarech a velikostech. Je velmi měkký a hodí se s různým dipům.

 

Falafel

Libanonský cizrnový falafel je klasické pouliční jídlo Blízkého východu. Vypadá jako malý kulatý vegetariánský karbanátek a představuje skvělou chuťovku. Podává se například vložený do pita chleba s omáčkami a se spoustou zeleniny, nebo s dipem.  Falafel se obvykle smaží, ale je možné ho také péct v troubě. Připravuje se z rozmixované cizrny a cizrnové mouky spolu s kořením.

 

Hummus

Také hummus je ve středomořské kuchyni velmi oblíbený. Připravuje se z cizrny pomleté s pastou tahini, olivovým olejem a bylinkami. Hummus zakoupený v obchodě však většinou obsahuje řepkový olej, který je méně zdravý než olivový olej. Hummus se skvěle hodí k pita chlebu a zelenině.

 

Baklava

Baklava je sladké pečivo, které se připravuje z vrstev těsta filo (podobného lístkovému) a plní ořechy. Je to vynikající sladkost oblíbená na Blízkém východě. Tento sladký křehký dezert obvykle seženete v tradiční turecké restauraci. Baklavu si však můžete také připravit doma: hlavní jsou vrstvy těsta, medový sirup a ořechy.