V Thajsku představuje jídlo ústřední část každé společenské příležitosti a často se stává společenskou příležitostí samo o sobě, nebo důvodem k oslavě. Stojí za tím přátelská, společenská povaha Thajců, ale také způsob, jakým se jídlo podává a konzumuje. Rodiny a přátelé se setkávají, aby společně pojedli.
Klíčové chutě
Typické thajské jídlo obsahuje 5 hlavních chutí: slanou, sladkou, kyselou, hořkou a pikantní. Většina thajských pokrmů nebývá považována za uspokojivé, pokud neobsahuje všech pět. Chuť sice může cizincům připadat příliš ostrá, přitom ale thajské pokrmy vždy hledí na rovnováhu chutí. Když si skupina Thajců dá jídlo v restauraci nebo si ho připraví doma, dopřává si pokrmy z různého masa či ryb, k tomu zeleninu, nudle a možná i polévku. Všichni jedí ze společného vše kromě polévky, kterou si každý může individuálně objednat. Dezert může představovat jednoduše čerstvé ovoce, jako je ananas nebo jiné z tisíců tropických plodů v zemi (např. guava, durian, mangostan, papája, banány, tamarind či mango). Ale také to může být něco složitějšího, jako jsou barevné rýžové koláčky, rýžové knedlíčky obalené kokosem, listové želé nebo fazolový dezert. Thajci jedí pomalu a jídlo si užívají, protože jídlo je zároveň příležitost pobýt společnosti svých blízkých.
Vlivy v thajské kuchyni
Chutě, které najdete v současném Thajsku, mají původ v dávné historii. Už ve 13. století založili obyvatelé Thajska to, co lze považovat za srdce siamské kuchyně: různé typy masa a darů moře v kombinaci s rýží, místní zeleninou, bylinkami a výrazným česnekem a pepřem. Později přinesli Číňané do Thajska nudle, a také nejdůležitější kuchařský nástroj, ocelovou pánev wok. Thajská kuchyně je také silně ovlivněna indickým kořením a vůněmi, což je patrné na známém zeleném, červeném a žlutém kari. Thajské kari, které se nadá splést s indickým, používá mnoho druhů indického koření v pastách, přičemž si zároveň uchovává vlastní jedinečné chutě a vůně díky místním ingrediencím, jako je thajská bazalka posvátná, citronová tráva a galanga. Další vlivy na thajskou kuchyni přišly ze sousedních zemí, jako je Vietnam, Kambodža, Indonésie, Laos, Burma a Malajsie. Kombinace tolika vlivů vytváří komplexní chuť současné thajské kuchyně, jedné z nejrychleji se šířících a nejoblíbenějších nejen v Asii.
10 jídel, které byste měli ochutnat v thajském Bangkoku
Rýže
Nic nemá tak výjimečné místo v thajské kuchyni jako rýže. Je to nejčastější podávaný pokrm, s nímž se zachází s úctou a nikdy se s ním neplýtvá. V Thajsku roste a podává se mnoho variant rýže, přičemž jasmínová rýže je nejoblíbenější, ale také nejdražší. Rozšířená je také lepivá rýže, přičemž bílá rýže je hojná a levnější než jasmínová, ale přitom stále velmi chutná. Kuchaři věnují velkou pozornost kvalitě rýže, kterou kupují, a mají mnoho technik její přípravy (jakou teplotu použít, kolik vody dát, jakým způsobem a jak dlouhou ji připravovat v páře). Rýže je hlavní složkou jídla, která má zásadní vliv, ačkoli velmi rozšířené jsou také nudle. Zatímco rýže se bere ze společné mísy, nudlové pokrmy jsou často podávány individuálně.
Důležitá je prezentace
Formální prezentace jídla je další významný aspekt thajské kultury. Pozornost k detailu a to, jak hezky jídlo vypadá, souvisí se zážitkem spojeným s jídlem. Bez ohledu na to, jak lahodné chutě jídlo nabízí, musí také vypadat lákavě, což je aspekt, který souvisí s úctou thajské kultury k jídlu a potravinám. Thajská prezentace jídla patří k nejvybranějším na světě: servírovací talíře jsou ozdobeny různou zeleninou a ovocem vyřezávaným do tvarů květin a míchané pokrmy „v palácovém stylu“ zahrnují krásně vyřezávanou zeleninu v jídle samostném. Kuchaři jsou školení v umění vyřezávání, protože jídlo potřebuje další prvek k přitáhnutí pozornosti spadající do oblasti estetiky. Většina pokrmů je nakrájená na malé kousky, což je chytrý způsob, jak se vypořádat s faktem, že buddhismus odrazuje od vaření celého zvířete. Takže ryby, hovězí i kuře jsou nejprve rozkrájeny vedle dalších ingrediencí, také nakrájených na plátky nebo na kostky.
Občerstvení a pochutiny
Vedle hlavních jídel jsou Thajci známí jako milovníci pochutin. Výbornou svačinku koupíte na ulici nebo v tržnicích v Thajsku snadno, rychle a „za babku“. K oblíbeným patří jarní rolky, kuřecí nebo hovězí satay, syrová zelenina s ostrou omáčkou, polévky, saláty a sladkosti.
Thajský příbor a jak jíst
I když Číňané přinesli jídelní tyčinky do Thajska už kdysi dávno, většina Thajců raději používá západní příbor, ale svým vlastním způsobem. Thajský příbor obvykle tvoří vidlička a velká lžíce. Lžíce se drží v pravé ruce a používá místo nože, zatímco vidlička pomáhá nahrnout jídlo na lžíci. Všechny součásti pokrmu jsou už nakrájené, takže nůž není potřeba. Při jídle Thajci na talíři nekombinují různé věci, ale raději jedí jen jednu položku, vždy spolu s hromadou vonné rýže na samostatném talířku. Misky se používají především na polévku, ne místo talíře, tak jako v jiných asijských zemích. Po skončení jídla neexistuje něco takového jako vyhodit zbytky. Vyhazování jídla by rozzlobilo thajskou bohyni rýže, která dohlíží na to, aby měl každý co jíst. Ať už by se pak objevila smůla nebo rozsáhlý hladomor, může to být dáváno za vinu vyhazování jídla.