ZAPOMEŇTE NA BÍLÉ, ČERVENÉ NEBO RŮŽOVÉ VÍNO! HITEM SEZÓNY JE MODRÉ

ZAPOMEŇTE NA BÍLÉ, ČERVENÉ NEBO RŮŽOVÉ VÍNO! HITEM SEZÓNY JE MODRÉ 1

Milovníci drahých a kvalitních vín se v této chvíli jistě chytili za hlavu. O modrém moku se začalo mluvit teprve nedávno a díky internetu si okamžitě získal pozornost. Nejde však o tekutinu obarvenou chemickými přísadami, modrá barva je výsledkem síly přírody a lidského umu.

První zmínky o modrém víně se objevily díky španělské značce gik. Tu přinesla na trh skupina šesti start-upistů, která při její tvorbě přes dva roky spolupracovala s univerzitou v Baskicku a experty z potravinářského výzkumného oddělení Azti Tecnalia. Víno je kombinací bílých a modrých odrůd hroznů z více oblastí Španělska, například z La Roja, Zaragoza, Castilla-La Mancha či León. A teď to nejpodstatnější, modrou barvu mu dodává pigment antokyaninového zabarvení. Ten se přirozeně nachází v ovoci a také ve slupkách modrého hroznů. Zabarvení tomuto vínu však dodává také indigo a speciální nekalorické barvivo.

Ze Španělska pochází i několik dalších značek modrých vín. Jediné, které je však v současnosti možné koupit na Slovensku, je Passion Blue Chardonnet . jak název napovídá, vyrábí se z odrůdy Chardonnet a přidává se do něj právě antioxidant antokyaninového zabarvení, aby se dosáhlo jeho bleděmodrá barva. Má svěží, ovocnou chuť a jeho cena se u nás pohybuje kolem 12 eur. A k čemu ho pít? K rybám, bílému masu a k různým druhům snacků.

Ennius Blue patří mezi lehké, nasládlé vína. Má pouze 5,5% alkoholu, tedy poloviční hodnotu oproti ostatním modrým vínům. Doporučuje se servírovat jako příjemný nápoj pro letní večery, ideálně s několika kostkami ledu. Zemí původu je opět Španělsko a modrý pigment, kterým se bílé víno dobarvuje, se extrahuje z třešní a švestkových slupek. Ty se musí celý měsíc sušit na slunci, aby mohly být přidány ke kvalitnímu, jemně šumivému Moscato Frizzante. Od tohoto vína můžete očekávat ovocnou chuť, nakyslý dotek citrusů a jemnou vůni květin.

Do nově vzniklé kategorie „modré“ můžeme zařadit i Vino Azul, které se vyrábí ze CHARDONNET. Má 11% alkoholu a chuť po broskvích, mangu a jablkových slupkách. Barvou moře se pyšní i perlivé Avienus Blue Moscato a také šumivé víno Blanc de Bleu. Jako jediné z výše zmíněných nepochází z Evropy, ale ze Spojených států. Hrozny na jeho výrobu se pěstuje v severní Kalifornii a zatím ho nelze objednat ze žádné země mimo území USA. Tam je však velmi oblíbeným nápojem při speciálních příležitostech, jakými jsou honosné svatby nebo oslavy.